Definition

Emission genom styrelsebeslut kan ske i två situationer som medger undantag från huvudregeln att emissioner beslutas av bolagsstämman. Styrelseemissioner kan ske av aktier, konvertibler och teckningsoptioner.

Den första situationen är att stämman fattar beslut om att styrelsen får en fullmakt (bemyndigande) att genomföra en emission vid ett framtida tillfälle. Den andra situationen är att styrelsen på egen hand fattar beslut om att genomföra en emission, men med villkoret att den i efterhand måste godkännas av bolagsstämman.

Anledningen till att styrelsen i dessa situationer har tillåtelse att besluta om emissioner av värdepapper är att kapitalbehov kan uppstå snabbt och förutsättningarna för en emission på aktiemarknaden kan skifta. Det gynnar därför bolaget om emissioner kan ske utan att tidsfördröjningen runt en bolagsstämma hämmar kapitalanskaffningen.

Bemyndigande till styrelsen från bolagsstämman

Det mest lämpliga sättet att hantera en emission är att förbereda den i förväg och låta bolagsstämman ta ställning till den på ungefär samma sätt som en normal emission av aktier, konvertibler eller teckningsoptioner.

En grundläggande förutsättning för att ge styrelsen mandat (bemyndigande) är att emissionen kan ske utan att ändra bolagsordningen, det vill säga att kapitalökningen ryms inom intervallet för aktiekapitalet. Om det inte finns tillräckligt med utrymme för ökning måste alltså detta åtgärdas genom att stämman ändrar bolagsordningen i samband med att fullmakten lämnas.

Stämmans beslut sker med enkel majoritet, utom i fallet att beslutet ger styrelsen makt att göra emissionen med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt (Företrädesrätt för aktieägarna). Beslutet ska innehålla samma information som vanliga emissionsbeslut samt ytterligare information om själva bemyndigandet:

  • att bolagsstämman ger styrelsen bemyndigande att besluta om emission,

  • inom vilken tid bemyndigandet kan utnyttjas,

  • om aktieägarna inte ska ha företrädesrätt att teckna aktierna,

  • om betalning av aktierna ska kunna ske med apportegendom eller med kvittning,

  • andra villkor som ska gälla för emissionen.

Stämmans beslut ska föregås av förslag och presentation av underlag på samma sätt som ett vanligt nyemissionsbeslut.

När stämmans beslut är fattat ska registrering hos Bolagsverket genast göras med blankett 824, Bemyndigande för emissioner. År 2024 är avgiften för registrering av bemyndigande 1 000 kronor. Att återkalla ett registrerat bemyndigande kostar också 1 000 kronor. Med e-tjänst kostar registrering och återkallelse 800 kronor vardera.

Styrelsen har ett begränsat tidsspann att inleda en emission. Emissionsbeslutet får inte fattas före det att Bolagsverket registrerat fullmakten för styrelsen i aktiebolagsregistret. Emissionsbeslutet måste dessutom fattas före nästa årsstämma. I fullmakten ska tidsfristen för fullmakten anges. Det normala är att fullmakten gäller ett år inom de gränser som beskrivits. Det förekommer, men är kritiserat, att styrelser i börsbolag skaffar sig ”rullande bemyndigande” för emissioner som förnyas vid varje årsstämma.

Tänk på

Tidsfristen för styrelsens mandat att besluta om emission innebär att just styrelsens beslut ska fattas inom tidsfristen. Genomförandet, det vill säga teckning, betalning och registrering av emissionen, kan ske trots att mandatets tidsfrist löpt ut.

Beslutet av styrelsen fungerar som ett vanligt beslut om emission när det fattas av stämman enligt huvudregeln. Det innebär att styrelsen ska ta fram de underlag och handlingar som krävs för respektive värdepappersform. Beslutet fattas av en beslutsför styrelse ( Beslutsförhet för styrelsen) och med godkännande av mer än hälften av närvarande styrelseledamöter.

Bolagsstämmans godkännande av styrelsebeslut i efterhand

Det andra alternativet för emissioner genom styrelsebeslut är att styrelsen fattar beslutet utan fullmakt, men i efterhand söker stämmans godkännande. Det är normalt sett ett sämre alternativ eftersom det ger en viss osäkerhet för de investerare som deltar i emissionen. Om stämman inte accepterar emissionen blir den ogiltig.

Liksom vid fullmakt från stämman kan styrelsen fatta ett beslut om emission trots att bolagsordningen inte vid beslutstillfället medger en sådan ökning av aktiekapitalet, men att bolagsordningen ändras innan stämmans beslut om godkännande fattas.

Beslutet om emission ska fattas av en beslutsför styrelse och godkännande av mer än hälften av närvarande styrelseledamöter. Innan styrelsen fattar ett beslut ska den ta fram samma underlag och handlingar som vid vanliga stämmobeslutade emissioner.

Styrelsens beslutade emission med godkännande i efterhand kan även ske med avvikelse från aktieägares företrädesrätt. Godkännande av stämman ska då ske med motsvarande kvalificerade majoritet som vid vanlig riktad emission.

Stämmans beslut om godkännande av emissionen sker på normalt sätt, genom kallelse och förslag till beslut samt tillgängliggörande av beslutsunderlag. Stämmobeslutet kräver den majoritet som krävs för motsvarande emissionsbeslut i stämmans regi. Det vill säga enkel majoritet för själva emissionsbeslutet och kvalificerad majoritet för eventuell ändring av bolagsordning och eventuell avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt.

Efter det att stämman godkänt styrelsens emission ska den registreras genom anmälan till Bolagsverket. Anmälan ska ske inom ett år från styrelsebeslutet. Beslutet får inte registreras om stämman inte lämnat sitt godkännande. Om beslutet inte registreras eller inte får godkännande faller emissionsbeslutet, emissionen blir ogiltig och gjorda betalningar för värdepappren ska genast återbetalas.

Inget hindrar att styrelsen använder sin möjlighet att göra en emission med godkännande i efterhand parallellt med en existerande fullmakt från stämman att göra en emission. Det kan till exempel bli fallet om fullmakt ännu inte registrerats och emissionen måste sättas igång, eller om bemyndigandet gäller en annan form av värdepapper än vad styrelsen anser vara lämpligt att ge ut.

Lagar och regler

13 kap. 31-38 §§, 14 kap. 24-31 §§, 15 kap. 29-36 §§ aktiebolagslagen (2005:551)