Definition

Europabolag är en företagsform för gränsöverskridande affärsverksamhet, baserad på EU-rätten. Företagsformen infördes 2004.

Europabolaget är för svenska förhållanden ett aktiebolag och juridisk person. Aktiekapitalet ska uppgå till minst 120 000 euro och företagsnamnet ska innehålla förkortningen SE (Societas Europea). Europabolag måste ha både säte och huvudkontor i en och samma medlemsstat.

Europabolag regleras av en särskild lag: lagen om europabolag. Det finns även en kompletterande reglering av arbetstagarinflytande, lagen om arbetstagarinflytande i europabolag.

Europabolag som ska ha sitt säte i Sverige ska registreras genom Bolagsverket.

Bildande av europabolag

Ett europabolag kan inte bildas av fysiska personer utan bildandet måste genomföras med redan befintliga nationella bolag (eller föreningar). Endast bolag som har sitt säte och huvudkontor inom EES får delta i bildandet av europabolag. Följande fem former av bildande är möjliga:

  • Fusion mellan två eller flera publika aktiebolag från minst två EU-länder.

  • Etablering av ett holdingbolag där minst två av de ingående aktiebolagen lyder under olika EU-länders lagstiftning eller i minst två år har ett dotterbolag alternativt en filial i ett annat EU-land.

  • Bildande av ett dotterbolag där minst två av de stiftande bolagen lyder under olika EU-länders lagstiftning eller i minst två år har ett dotterbolag alternativt en filial i ett annat EU-land.

  • Ombildande av ett existerande publikt aktiebolag som i minst två år har ett dotterbolag i ett annat EU-land.

  • Bildande av ett europabolag som är ett dotterbolag till ett europabolag.

Europabolags organisation

Europabolag kan organiseras på två sätt: monistiskt och dualistiskt. Det monistiska systemet innebär att det utöver bolagsstämman finns ett beslutsorgan, det så kallade förvaltningsorganet. Förvaltningsorganet motsvaras närmast av den svenska bolagsstyrelsen. I det dualistiska systemet är ett ledningsorgan ansvarigt för bolagets ledning och förvaltning. Därutöver finns ett tillsynsorgan som väljs av bolagsstämman och som har till uppgift att tillsätta och avsätta ledamöterna i ledningsorganet samt kontrollera ledningsorganets förvaltning. I princip är aktiebolagslagens regler om styrelsen tillämpliga på förvaltningsorgan, ledningsorgan och tillsynsorgan.

Lagar och regler

16 och 22 §§ lagen (2004:575) om europabolag

lagen (2004:559) om arbetstagarinflytande i europabolag