Definition

Förskottsutdelning kallas en utdelning av utdelningsbara medel som förväntas finnas till godo vid nästa fastställda årsredovisning, till exempel när bolaget gjort en kraftig vinst efter årsstämman. Förskottsutdelning är otillåten och träffas av följderna för Olaglig värdeöverföring.

Förskottsutdelning kallas ibland även interimsutdelning eller anteciperad utdelning. Det kan göras en viss distinktion mellan formerna där interimsutdelningen rör en vinst under löpande räkenskapsår medan anteciperad utdelning rör en vinst som ännu ej fastställts. De olika formerna av förskottsutdelningarna har dock samma rättsliga konsekvenser.

Förbudet mot förskottsutdelning framgår indirekt av bedömningen av vilka belopp som är tillgängliga för vinstutdelning och andra värdeöverföringar som ska grunda sig på den senast fastställda balansräkningen, Beloppsspärren. Utdelning kan alltså inte baseras på en framtida balansräkning.

Tänk på

Inom redovisningsrätten kan det vara möjligt att redovisa en så kallad anteciperad utdelning från ett dotterbolag. Civilrättsligt rör det sig dock endast om en kommande fordran på utdelning som ännu inte beslutats på bolagsstämma och inte heller utbetalats. Se även i Redovisa Rätt.

Skillnaden mellan förskottsutdelning och Efterutdelning, som båda är händelser som kan ske mellan årsstämmor, är att efterutdelning är en tillåten utdelning av kvarvarande utdelningsbara medel enligt fastställt balans- och resultaträkning med hänsyn till beloppsspärren och försiktighetsregeln. Förskottsutdelning är när utdelningen sker utöver dessa gränsnivåer. Det kan även uttryckas som att otillåten förskottsutdelning inträffar om en efterutdelning är större än vad som är tillåtet enligt beloppsspärren och försiktighetsregeln.

Rättspraxis

I domen B 1997-20 den 3 juni 2021 har Högsta domstolen avgjort att en utbetalning inte utgjort förskott på utdelning utan ett led i en efterutdelning som beslutades nio månader senare på grund av vad som var känt om bolagets ekonomiska förhållanden och utdelningskapacitet.

Lagar och regler

17 kap. 3 § aktiebolagslagen (2005:551)