Definition

Röstvärdesdifferentiering är den skillnad i röststyrka som kan finnas mellan olika aktier i ett aktiebolag, till exempel kan vissa aktier ha fem röster och andra aktier en röst i ett och samma bolag.

Aktier som har olika röstvärde samlas i Aktieslag. Det är vanligt att aktieslag med olika röstvärde identifieras med versala bokstäver i alfabetisk ordning (A, B, C osv.), där A-aktierna ofta har ett högre röstvärde än B-aktierna.

Röstvärdesdifferentiering är en avvikelse från grundregeln i aktiebolagslagen att alla aktier ska ha samma rätt i bolaget (Likhetsprincipen) och att endast sådana skillnader som är uttryckligt tillåtna enligt aktiebolagslagen får förekomma.

Möjlighet att i aktiebolagslagen ge aktier olika antal röster finns i den generella bestämmelsen som föreskriver att ett bolag kan ge ut aktier av olika slag. En aktie kan dock maximalt ha tio röster mer än en annan aktie.

Begränsningen för röstvärdesdifferentieringen fanns inte i äldre aktiebolagslagar och därför fanns det länge kvar bolag med större röstvärdesdifferentiering. Nu finns inga betydande bolag med aktier som har större röstvärdesdifferens än 10:1 kvar.

Rösvärdesdifferentiering i bolagsstyrningen

Röstvärdesdifferentiering är den vanligaste formen för att behålla kontrollen över ett aktiebolag utan att behöva stå för hela kapitalinsatsen. Det sker i allt från ägarledda bolag till börsbolag.

Det finns flera andra kontrollstrategier för att genom aktie- och bolagsstrukturer dominera röstningsmekanismerna. Genom att vidga klyftan mellan kapitalinsats och röstvärde görs kontrollen billigare och mindre riskfylld. Den mest använda kombinationen för svenskt vidkommande är röstvärdesdifferentiering och Pyramidägande tillsammans med ett Investmentbolag.

Lagar och regler

4 kap. 1-2 och 5 §§ aktiebolagslagen (2005:551)

S