Den 18 augusti 2006 trädde EUs förordning om europakooperativ, SCE-förordningen i kraft. Ett europakooperativ är en europeisk företagsform för gränsöverskridande samverkan i form av en ekonomisk förening. Europakooperativets kapital ska lyda på minst 30 000 euro, inbetalda insatser i ekonomisk förening. Det huvudsakliga syftet ska vara att tillgodose medlemmarnas behov och främja deras ekonomiska och sociala verksamhet.

Reglerna kring europakooperativ i korthet:

  • Ett europakooperativ kan bildas av fysiska och juridiska personer från minst två medlemsstater.

  • Kooperativet registreras i den medlemsstat där det har sitt säte.

  • Företagsnamnet ska föregås eller följas av förkortningen SCE.

  • Medlemmarnas beslutanderätt utövas vid föreningsstämman.

  • Upprättande och offentliggörande av årsredovisning och eventuell koncernredovisning ska följa reglerna i det land där europakooperativet har sitt säte.

  • Ett europakooperativ ska vid inkomstbeskattningen i Sverige likställas med en svensk ekonomisk förening.

SKV och Finansinspektionen ska under vissa förhållanden kunna säga nej till att ett europakooperativ flyttar sitt säte från Sverige till ett annat EU-land eller till att en svensk ekonomisk förening är med och bildar ett europakooperativ genom fusion.

Kooperativet självt, inte medlemsstaten, bestämmer vilken organisationsmodell som ska tillämpas. Det är möjligt att t.ex. välja att ha ett förvaltningsorgan utöver föreningsstämman (det s.k. monistiska systemet som är mest likt det svenska systemet). Man kan också välja att ha två föreningsorgan utöver föreningsstämman - ett ledningsorgan och ett tillsynsorgan (det s.k. dualistiska systemet).