En medlemsförteckning är enligt 9 kap. 8 § BRL den förteckning över en bostadsrättsförenings medlemmar som föreningens styrelse är skyldig att föra. Förteckning kan vara digital eller bestå av ett betryggande system med lösblad eller kort.

Medlemsförteckningen ska ha till ändamål att ge föreningen, medlemmarna och andra underlag för att bedöma medlemsförhållandena i föreningen.

Medlemsförteckningen ska enlig 9 kap. 9 § BRL för varje medlem innehålla information om

  • medlemmens namn och postadress

  • tidpunkten för medlemmens inträde i föreningen, och

  • den bostadsrätt som medlemmen har.

Medlemsförteckningen ska vara tillgänglig för den som vill ta del av den.

Medlemsförteckningen ska enligt 9 kap. 9 a § BRL upprättas så snart föreningen har bildats. När en ny medlem har gått in i föreningen ska ovanstående uppgifter utan dröjsmål antecknas i förteckningen. Eventuella ändringar av dessa uppgifter ska efter anmälan utan dröjsmål antecknas i förteckningen. När en medlem går ur föreningen ska tidpunkten för detta anges.

Medlemsförteckningen ska enligt 5 kap. 6 § LEF (genom hänvisning från 9 kap. 9 b § BRL) bevaras så länge som föreningen består och minst sju år efter föreningens upplösning. Om förteckningen förs i vanlig läsbar form (dvs. på papper) ska den bevaras i ursprunglig form. Om den förs över till en form enligt automatiserad behandling (dvs. i en dator) ska den gamla förteckningen på papper bevaras i minst sju år därefter. Förs medlemsförteckningen genom automatisk behandling ska uppgifter som har tagits bort ur förteckningen bevaras i minst sju år. Det är tillåtet att bevaras genom att skriva ut den aktuella versionen av förteckningen (vanlig läsbar form) eller i annan form som kan läsas med hjälp av ett tekniskt hjälpmedel.

Föreningen är personuppgiftsansvarig för den behandling av personuppgifter som förandet av en medlemsförteckning innebär, se 5 kap. 7 § LEF.