För att förmå kunden att betala fakturan tidigare än på avtalad förfallodag kan vissa företag lämna en kassarabatt på t.ex. 2 % om betalning i stället sker inom t.ex. 10 dagar. Kassarabatter är dock mer ovanliga idag eftersom många företag har en relativt kort kredittid, t.ex. endast 20 eller 10 dagar.

Till kunder som köper stora kvantiteter lämnas ibland kvantitets- eller mängdrabatter,  bonus.

En kassarabatt är avsedd att utnyttjas vid själva betalningstillfället av fakturan medan kvantitets- eller mängdrabatter normalt dras av redan i fakturan men kan också regleras i klump i efterhand, framför allt om kundens inköp ska överstiga vissa volymer. Det kan också vara så att mängdrabatt utgår med olika procentsatser beroende på inköpsvolym.

Vissa företag, t.ex. restauranter och frisörsalonger, har ett rabattsystem som innebär att kunden får ett rabattkort som stämplas/signeras varje gång ett köp görs. Efter ett visst antal stämplar får kunden varan/tjänsten gratis eller med en viss rabatt. Om varan/tjänsten levereras gratis sker ingen registrering i kassaregistret eftersom ingen överföring av kontanter har skett mellan köpare och säljare. Redovisningsmässigt har dock en försäljning skett som, som huvudregel ska intäktsredovisas när varuleverans sker. Om varan/tjänsten är rabatteras intäktsredovisas det rabatterade beloppet. Om varan/tjänster är gratis och väsentlig har företaget vid de tidigare försäljningarna enligt K3 allokerat den del av försäljningen som avser gratisdelen till ett skuldkonto. Ett företag som tillämpar K2 har reserverat den beräknade kostnaden för de varor/tjänster som ska levereras utan betalning.

Bokslut

Varken kassarabatter eller i fakturan avdragen kvantitetsrabatt föranleder någon särskild bokslutsåtgärd om inte rabatterna behövt beaktas enligt ovan.

Se uppslagsordet Rabatt i Rätt Moms.