EUs revisionspaket medförde arvodesbegränsningar för den sammanlagda arvodesnivån för icke-revisionstjänster (”fee cap”) i företag av allmänt intresse. Även om reglerna kom 2016 så får de praktisk effekt först nu i och med att en av förutsättningarna för arvodesbegränsningen är att icke-revisionstjänster tillhandahållits tre år i följd.

Arvodesbegränsningarna i korthet:

  1. Det sammanlagda arvodet för icke-revisionstjänster får inte för det fjärde räkenskapsåret överstiga 70 procent av genomsnittet för de arvoden som betalats för den lagstadgade revisionen av PIE-bolaget under de senaste tre räkenskapsåren.
  2. Arvodesbegränsningen är hänförlig till de tjänster som tillhandahålls det granskade företaget av den lagstadgade revisorn eller revisionsföretaget. Icke-revisionstjänster som andra företag i revisorns nätverk levererar till det granskade företaget eller dess moder- eller kontrollerade företag ska därmed inte tas med i beräkningen.
  3. Arvodesbegränsningen omfattar däremot inte sådana tjänster som har tillhandahållits det granskade företaget och som baseras på lagkrav. Det innebär bland annat att lagstadgade uppdrag som exempelvis granskning av kontrollbalansräkning och apportegendom vid apportemission undantas.
  4. Om det finns särskilda skäl kan Revisorsinspektionen bevilja undantag från bestämmelserna om arvodesbegränsning för en period om högst två räkenskapsår.
  5. En uppföljning av arvodesbegränsningen ska årligen rapporteras till bolagets revisionsutskott.

Text: Pernilla Halling