Arbetstagare som har en företagsledande eller därmed jämförbar ställning undantas från vissa av anställningsskyddslagens regler (1 § andra stycket lagen om anställningsskydd). Bedömningen av vem som har en sådan ställning ska göras med hänsyn tagen till både arbetstagarens arbetsuppgifter och anställningsvillkor. Såväl ansvarsområde, förtroendeställning och befogenheter som löneförmåner och andra anställningsvillkor ska ligga inom det som är normalt förekommande för en person med företagsledande befattning. Jämförelse bör göras med förhållandena i samma bransch och med företag i samma storleksklass. En jämförelse med övriga anställdas arbetsuppgifter och anställningsvillkor inom samma företag kan också ge vägledning.

Vilka arbetstagare som ska undantas från vissa av lagens regler blir beroende av företagets, myndighetens, förvaltningens eller organisationens storlek och hur verksamheten är organiserad. I ett litet företag undantas ofta endast företagsledaren själv från lagen. Med hänsyn till den vanligen förekommande uppdelningen av ansvar som sker i större företag undantas där ofta VD, vice VD och ytterligare någon person med stort ansvarsområde. I gruppen stora börsnoterade företag och motsvarande kommer undantagskretsen i många fall att omfatta även direktionen eller ledningsgruppen, divisionschefer och andra högre chefer som har personal- och resultatansvar för ett större verksamhetsområde.

Inom den offentliga sektorn gäller undantaget främst generaldirektörer och förvaltningschefer med ansvar för större områden inom den statliga och kommunala förvaltningen.

Med hänsyn till den stora variation som finns i företagens och andra verksamheters uppbyggnad och organisation är det inte möjligt att generellt ange vilka arbetstagare som ska undantas från anställningsskyddslagen. Det måste avgöras från fall till fall. Avgörande blir hur omfattande ansvarsområde arbetstagaren har och storleken på lön, förmåner och andra anställningsvillkor. En viktig faktor vid bedömningen är att arbetstagare som undantas från vissa av lagens bestämmelser ska ha tydliga arbetsgivarfunktioner.

Rättspraxis

AD 2023 nr 24. Frågan i målet var om en arbetstagare som ägt hälften av bolagets aktier och haft firmateckningsrätt varit att anse som företagsledare och således ska undantas från lagen om anställningsskydd.

Arbetstagaren sades upp den 26 juli 2021 på grund av personliga skäl. Tingsrätten ansåg att arbetstagaren omfattats av anställningsskyddslagen och fann att uppsägningen inte var sakligt grundad.

Vid tidpunkten för uppsägningen av arbetstagaren undantogs företagsledare i sin helhet från anställningsskyddslagen. Från och med den 1 oktober 2022 ska arbetstagare med företagsledande eller därmed jämförlig ställning i stora delar undantas från anställningsskyddslagen. Bedömningen av huruvida arbetstagaren över huvud taget ska omfattas av anställningsskyddslagen eller inte är dock fortfarande densamma.

I nu aktuellt fall hade bolaget 45 anställda vid uppsägningstidpunkten. Arbetsdomstolen ansåg att det, utifrån bolagets storlek, inte i sig utesluter att två personer kan ha haft en företagsledande eller därmed jämförlig ställning i anställningsskyddslagens mening.

Arbetstagaren hade ett så pass stort aktieinnehav, hälften av aktierna, att hon haft möjlighet till väsentligt inflytande över bolagets styrning enbart med anledning av aktieinnehavet. Arbetstagaren hade därutöver rätt att teckna bolagets firma och hade lika hög lön och i huvudsak jämförbara förmåner som den andra aktieinnehavaren. Den faktiska skötseln av bolagets delades mellan de två aktieägarna. Oavsett vem av de två som hade den avgörande beslutanderätten i bolaget diskuterade de, de viktigare besluten med varandra. Arbetsdomstolen ansåg att företagsledningen i praktiken organiserats och utövats på ett sådant sätt att båda aktieägarna haft ett väsentligt inflytande över bolagets verksamhet. Arbetsdomstolens bedömning förändrades inte av att den andra aktieägaren utåt sett agerade som verkställande direktör vid tidpunkten för uppsägningen.

Arbetsdomstolen fann att den uppsagde arbetstagaren hade en företagsledande eller därmed jämförlig ställning i anställningsskyddslagens mening. Hon omfattades därför vid uppsägningen av undantaget för företagsledare i samma lag. Yrkandena om ogiltigförklaring av uppsägning samt om ekonomiskt och allmänt skadestånd enligt anställningsskyddslagen avslogs därmed.

Tänk på

Företagsledarundantaget i anställningsskyddslagen ska tillämpas restriktivt. Undantag medges endast för arbetstagare som med hänsyn till ansvar, lön och utövande av arbetsgivarfunktioner har en ställning som är typisk för personer med en företagsledande befattning.

Lagrum

1 § tredje stycket anställningsskyddslagen (1982:80)