En arbetsgivare som behöver mer arbetskraft kan välja mellan att anställa eller att hyra personal. Uthyrning av arbetstagare blev tillåtet enligt en lag från 1993. Från den 1 januari 2023 gäller den ändrade lagen om uthyrning av arbetstagare.

Lag om uthyrning av arbetstagare gäller arbetstagare som är anställda av bemanningsföretag i syfte att hyras ut till kundföretag för arbete under kundföretagets kontroll och ledning.

Definition

Det är inte ovanligt att arbetsgivare lägger ut en del av sin verksamhet på ett annat företag eller en annan näringsidkare. Ett sådant samarbete kan ske i form av entreprenadavtal eller uppdragsavtal men också genom inlåning eller inhyrning av arbetskraft från ett annat företag. Som exempel kan anges att en restaurang anlitar ett särskilt företag för att ta hand om gästernas ytterkläder i garderoben eller att ett verkstadsföretag anlitar ett annat verkstadsföretag för en viss arbetsuppgift som ingår i en kunds beställning.

I lagen ges definitioner av vad som avses med såväl bemanningsföretag som kundföretag samt även andra begrepp av betydelse för lagens tillämpning.

Med bemanningsföretag avses en fysisk eller juridisk person som har arbetstagare anställda i syfte att hyra ut dessa till kundföretag för arbete under kundföretagets kontroll och ledning. Med kundföretag avses en fysisk eller juridisk person för vilken och under vars kontroll och ledning arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag arbetar. Vad gäller grundläggande arbets- och anställningsvillkor definieras de som villkor som fastställts i kollektivavtal eller andra bindande generella bestämmelser som gäller hos kundföretaget och som avser:

  1. arbetstidens längd, övertid, raster, vilotid, nattarbete, semester eller helgdagar,

  2. lön,

  3. skydd för barn och ungdomar, gravida, nyblivna mödrar och ammande kvinnor, eller

  4. skydd mot diskriminering på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

Tvingande lag

Lagen är i princip tvingande vilket innebär att det inte går att avtala bort en arbetstagares rättighet enligt lagen, annat än i ett fall. Undantagsfallet är om det genom ett kollektivavtal som har slutits eller godkänts av en central arbetstagarorganisation görs avvikelse från 6 §, det vill säga avvikelse från regeln att ett bemanningsföretag, under den tid en arbetstagares uppdrag i kundföretaget varar, ska tillförsäkra arbetstagaren minst de grundläggande arbets- och anställningsvillkor som skulle ha gällt om han eller hon hade anställts direkt av kundföretaget för att utföra samma arbete.

Avvikelse får ske genom kollektivavtal enligt ovan om arbetstagarens rättigheter enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/104/EG av den 19 november 2008 om arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag respekteras. Om ett bemanningsföretag är bundet av ett sådant kollektivavtal, får bemanningsföretaget tillämpa avtalet även på en arbetstagare som inte är medlem av den avtalsslutande arbetstagarorganisationen. Detta gäller under förutsättning att arbetstagaren sysselsätts i sådant arbete som avses med avtalet och inte omfattas av något annat tillämpligt kollektivavtal.

Likabehandling

Enligt lagen föreligger skyldighet för bemanningsföretag att, under den tid en arbetstagares uppdrag i kundföretaget varar, tillförsäkra arbetstagaren minst de grundläggande arbets- och anställningsvillkor som skulle ha gällt om han eller hon hade anställts direkt av kundföretaget för att utföra samma arbete. Detta krav gäller dock inte arbetstagare som är anställda med särskilt anställningsstöd, i skyddat arbete eller i utvecklingsanställning. Inte heller gäller kravet på denna typ av likabehandling i fråga om lön avseende arbetstagare som har en tillsvidareanställning och får lön mellan uthyrningsuppdragen.

Vidare får inte ett bemanningsföretag genom villkor i avtal eller på något annat sätt hindra en arbetstagare att ta anställning hos ett kundföretag som han eller hon utför eller utfört arbete för. Inte heller är det tillåtet för ett bemanningsföretag att begära, avtala om eller ta emot ersättning av en arbetstagare för att placera denne hos ett kundföretag eller för att arbetstagaren tar anställning hos ett kundföretag som han eller hon utför eller utfört arbete för.

Även kundföretag har vissa skyldigheter att iaktta enligt lagen. Ett kundföretag ska ge arbetstagare som arbetar hos företaget tillgång till gemensamma anläggningar och inrättningar där på samma villkor som anställda hos företaget, om det inte finns särskilda skäl mot det.

Ett kundföretag ska dessutom informera inhyrda arbetstagare som arbetar hos företaget om lediga tillsvidareanställningar och provanställningar hos företaget. Informationen får lämnas genom att den görs allmänt tillgänglig på arbetsplatsen.

Den reformerade arbetsrätten

Enligt den reformerade arbetsrätten gäller följande.

Ett avtal är ogiltigt i den mån det inskränker arbetstagares rättigheter enligt lagen, om inte något annat följer av särskilda regler. Genom eller med stöd av ett kollektivavtal får det göras avvikelser från 12 a § under förutsättning att avtalet på arbetstagarsidan har slutits av en sådan sammanslutning av centrala arbetstagarorganisationer som avses i 6 § tredje stycket lagen om medbestämmande i arbetslivet. En överträdelse av en bestämmelse i ett kollektivavtal enligt andra stycket som har trätt i lagens ställe ska anses utgöra en överträdelse av lagen.

Ett kundföretag ska erbjuda en tillsvidareanställning hos företaget till en arbetstagare som genom uthyrning har varit placerad hos kundföretaget på en och samma driftsenhet i sammanlagt mer än 24 månader under en period om 36 månader. Erbjudandet ska lämnas senast en månad efter det att tidsgränsen överskridits. Kundföretaget får bestämma inom vilken tidsfrist arbetstagaren måste svara på erbjudandet. Arbetstagaren ska dock ha skälig tid att ta ställning till erbjudandet. Om arbetstagaren accepterar erbjudandet, upphör anställningen hos bemanningsföretaget utan särskild åtgärd när anställningen hos kundföretaget tillträds. Kundföretaget får dock i stället för att erbjuda en tillsvidareanställning betala en ersättning till arbetstagaren som motsvarar två för arbetstagaren aktuella månadslöner. Betalningen ska i så fall ske inom samma tid som erbjudandet skulle ha lämnats. Enligt reglerna gäller bestämmelserna inte arbetstagare som är anställda med särskilt anställningsstöd, i skyddat arbete eller med lönebidrag för utveckling i anställning.

Skadestånd

För brott mot lagen stipuleras skadestånd för den förlust som uppkommer och för den kränkning som har inträffat. Om det är skäligt, kan skadeståndet sättas ned eller helt falla bort.

I lagen finns särskilda preskriptionsfrister att iaktta och eventuella tvister ska handläggas enligt lagen (1974:371) om rättegången i arbetstvister.

Tänk på

Arbetstagarbegreppet enligt anställningsskyddslagen är tvingande. Normalt sett är det särskilda kollektivavtal som reglerar verksamheten hos företag som hyr ut arbetskraft.