Definition

Det är en utmaning att välja ett företagsnamn, även kallad firma, som både uttrycker den egna affärsidén, attraherar kunder och överensstämmer med Bolagsverkets kriterier för registrerbara företagsnamn.

I det följande ges begränsningar och exempel för vad som kan registreras och vad som inte kan registreras som företagsnamn.

Bolagsverket har publicerat följande checklista för att välja företagsnamn:

Namnet ska göra det möjligt att skilja ditt företag från andra företag, föreningar och varumärken (särskiljningsförmåga).

 

 

Namnet ska inte kunna förväxlas med andra företagsnamn eller varumärken (förväxlingsbarhet).

 

 

Namnet får inte innehålla något som kan uppfattas som någon annans egenartade efternamn om användningen av det kan vara till nackdel för den som har det namnet.

 

 

Uppgifterna i namnet ska stämma med verkligheten och företagets verksamhet.

 

 

Namnet får inte innehålla något som kränker någons upphovsrätt.

 

 

Namnet får inte innehålla diskriminerande eller förolämpande ord och uttryck.

 

 

Namnet ska göra det möjligt att skilja ditt företag från andra företag, föreningar och varumärken (särskiljningsförmåga).

Det är vanligt att konstruera företagsnamn genom att kombinera olika relevanta beskrivande faktorer kring rörelsen, orten och ägaren, till exempel geografiskt namn, verksamhetsbeskrivande ord, personnamn, initialer och fantasiord. Följande är exempel på sådana kombinationer:

  • Geografiska namn och verksamhetsord: Njutånger Ångbryggeri Aktiebolag, Corporate Social Management Gothenburg AB.

  • Personnamn och verksamhetsord: Andersson Stenkross Aktiebolag, Berit Jones Fastighetsförvaltning Handelsbolag.

  • Initialer/bokstavskombinationer och verksamhetsord: B.B. Redovisning Aktiebolag, JRR Tolkförmedling Kommanditbolag.

  • Fantasiord: Maiakor Aktiebolag, Garogia AB.

  • Fantasiord och verksamhetsord eller geografiska namn: Trakator Finans Kommanditbolag, Scandinavian Ferpection Aktiebolag.

Alla alfabetets bokstäver får ingå i företagsnamnet, liksom ü. Siffror får också ingå i namnet samt följande specialtecken . , ? : - / ( ) & + -. Vissa tecken, exempelvis parenteser, kan göra företagsnamnet osammanhängande och leda till att Bolagsverket inte godkänner det.

Tänk på

Bolagsverket ger inte förhandsbesked rörande företagsnamn. Bolagsverket prövar de förslag som lämnats i tur och ordning, så det första förslag som godkänns blir registrerat utan att anmälaren meddelas att ett eller flera förslag blivit förkastade. Finns inget godkänt förslag till företagsnamn underrättar Bolagsverket anmälaren att nya förslag ska lämnas in. Om en företagare vill fundera en gång till om inte första förslaget blir godkänt är det enda sättet att han eller hon endast lämnar ett enda förslag i registreringsanmälan. Det innebär dock att bildningsprocessen kan dra ut på tiden.

Företagsnamnets särskiljningsförmåga

Ett företagsnamn måste ha tillräcklig särskiljningsförmåga för att få registreras, det ska uppfattas som en benämning på en specifik verksamhet. Består företagsnamnet enbart av en allmän benämning på verksamhetens art, produkten eller tjänsten, eller ett allmänt ortsnamn så saknas särskiljningsförmåga. Därmed kan följande typer av företagsnamn få svårt att registreras som firma:

  • Ren beskrivning av verksamheten, till exempel Webbyrån AB.

  • Ren beskrivning av produkten eller tjänsten, till exempel Webbtjänster AB.

  • Uppenbar förväxlingsrisk med annat kommersiellt kännetecken, till exempel Spottify AB.

  • Användning av ord som förknippas med annan bolagsform, till exempel Pellemurre enkla publika handelsbolag.

  • En skrivning som ger sken av att vara en webbadress, till exempel Pellemurre.se AB.

  • Användning av enbart efternamn, till exempel Olsson aktiebolag.

  • Användning av enbart ortsnamn, till exempel Handelsbolaget Lerbäck.

  • Användning av enbart bokstavs- eller sifferkombination som inte bildar ett uttalbart ord, till exempel C3PO handelsbolag.

  • Namn som inkluderar värdeomdömen, till exempel Snabba Bilar i Lerbäck AB.

  • Namn som inkluderar slagord, Kör Fortare AB.

Företagsnamnets förväxlingsbarhet

Bolagsverket registrerar inte företagsnamn som är förväxlingsbara med andra kommersiella kännetecken, det vill säga andra firmor eller andra varumärken. Det kan utöver svenska varumärken gälla även gemenskapsvarumärken och internationella varumärken med skydd i Sverige.

Ett företagsnamn är förväxlingsbart när det finns en likhet mellan två kännetecken (känneteckenslikhet) och när det finns en likhet mellan verksamheterna ifråga (branschlikhet). Bolagsverket gör en sammanvägd bedömning baserat på dessa två kriterier.

Vissa varumärken är så inarbetade att de har ett skydd som sträcker sig över alla branscher, inte bara de som ingår i bolagets Verksamhetsföremål eller nuvarande faktiska affärsverksamhet. Exempelvis sådana välkända kännetecken som Volvo eller IKEA har ett branschöverskridande skydd som förväxlingsbara firmor. Branschlikhet är ett vitt begrepp som även tar hänsyn till beröringspunkter mellan verksamheterna, bland annat att det rör sig om en vara i ena bolaget och en tjänst kopplad till varan i det andra bolaget.

Vilseledande och upprörande företagsnamn

Ett företagsnamn som innehåller information om att bolaget innehar en särskild kompetens eller kvalifikation kan anses som vilseledande om den särskilda förmågan inte finns i bolaget. Det kan röra sig om titlar som advokat, apotekare, läkare, psykolog, tandläkare eller veterinär. I vissa fall kan Bolagsverket kräva att kompetensen styrks med intyg.

Företagsnamnet får inte heller strida mot ”goda seder eller allmän ordning”, till exempel innehålla diskriminering, förtal, förolämpning eller ord som syftar på olaglig verksamhet.

Lagar och regler

2 kap. lagen (2018:1653) om företagsnamn