Definition
”Ung Företagsamhet” är ett utbildningsprogram på gymnasiet. Programmet innebär att de deltagande under ett läsår driver ett företag i utbildningssyfte (ett s.k. UF-företag, som är ett enkelt bolag). En fråga som ofta uppkommer är om UF-företag ska vara momsregistrerade eller inte. Skatteverket anser att den som deltar i aktiviteter som syftar till att lära ut företagande och entreprenörskap (t.ex. UF) och som genomförs under en i förväg bestämd och begränsad tid, ska inte anses bedriva ekonomisk verksamhet. Skatteverket anser därför att deltagare i sådana utbildningar och aktiviteter inte ska betala moms på sina inkomster och inte heller momsregistreras.
Beskattning
För att en beskattningsbar person ska vara betalningsskyldig för moms ska det finnas en:
beskattningsbar transaktion
som är momspliktig och
görs inom landet.
Sedan 2017 har Sverige en årsomsättningsgräns. Den 1 juli 2022 höjdes årsomsättningsgränsen från 30 000 till 80 000 kronor. Beskattningsbara personer som kan tillämpa årsomsättningsgränsen är momsbefriade och behöver därför inte momsregistrera sig eller redovisa moms. Den som är momsbefriad kan inte heller göra avdrag för ingående moms på kostnader.
Skatteverket har i ett ställningstagande (130625, dnr: 131 386491-13/111) besvarat frågan vad som gäller kring momshantering för så kallade övningsföretag. Skatteverket sammanfattar sin syn enligt följande:
”Den som deltar i aktiviteter som syftar till att lära ut företagande och entreprenörskap och som genomförs under en i förväg bestämd och begränsad tid ska inte anses bedriva ekonomisk verksamhet. Exempel på sådana aktiviteter är de som genomförs av deltagare i utbildningsprogram som Ung Företagsamhet och inom ferieaktiviteter som Sommarlovsentreprenörerna. Deltagare i sådana utbildningar och aktiviteter ska inte betala mervärdesskatt på sina inkomster och inte heller registreras som skattskyldiga till mervärdesskatt.”