Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föreslås en ny lag om skattereduktion för utgifter för vissa anslutningar för tele- och datakommunikation. En fastighetsägare får skattereduktion för utgifter för en anslutning från ett allmänt tillgängligt telenät till ett småhus eller ett hyreshus. Detsamma gäller en juridisk person och en enskild näringsidkare i fråga om en sådan anslutning i annat fall till ett fast driftställe för näringsverksamheten.

Anslutningen skall vara ny, den skall medge överföring med god teknisk kvalitet av multimedietjänster och den skall ge den anslutne en möjlighet att välja leverantör av överföringstjänster.

Skattereduktion ges till juridiska personer och enskilda näringsidkare även om utgiften kan dras av i näringsverksamheten.

Skattereduktionen föreslås uppgå till 50 procent av utgifter över 8.000 kronor eller, i fråga om hyreshus, 8.000 kronor per bostad eller lokal som har anslutits. Skattereduktionen utgår med högst 5.000 kronor eller, i fråga om hyreshus, högst 5.000 kronor per bostad eller lokal som anslutits.

Värdet av eget arbete och eget material får inte medräknas i underlaget för skattereduktionen. Utgifter för abonnemang ingår inte heller i underlaget.

Ett krav för skattereduktion är att den som utför anslutningen har F-skattsedel.

Lagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2001. Skattereduktion får göras vid debiteringen av slutlig skatt på grund av taxeringen år 2002 eller 2003.