Syfte

Syftet med Skandia Fonders ägarstyrning är att främja god avkastning för andelsägarna. Skandia Fonder ska samtidigt beakta huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer i våra investeringar för att ta ansvar som kapitalägare och möta ägare och kunders förväntningar. Utövandet av ägarrollen utgör en del av Skandias arbete med ansvarsfulla investeringar. Nedanstående principer för aktieägarengagemang utgör ett komplement till Skandias policy om ägarstyrning som återfinns på Skandias hemsida (www.skandia.se).

Hur vi övervakar bolagen i relevanta ägarstyrningsfrågor

Analys av relevanta ägarstyrningsfrågor i bolagen sker genom både interna och externa resurser. Skandias portföljförvaltare har löpande kontakt med bolag inom sina investeringsområden, vilket omfattar både befintliga och potentiella nya bolag. Det interna arbetet kompletteras med ett flertal ledande externa rådgivare som bevakar frågor relaterade till bolagens risker och möjligheter avseende hållbarhet och ägarstyrning. Vidare nyttjar vi ägarinformation som tillhandahålls av leverantörer av finansiella data. Information från de externa informationskällorna analyseras av både Skandias portföljförvaltare och analytiker som arbetar med ägarstyrning och ansvarsfulla investeringar. Bolagens hållbarhetsarbete bedöms utifrån ett antal olika aspekter för att förstå deras risker, möjligheter och utvecklingsbehov.

Hur vi för dialoger med företrädare för bolag

Påverkansdialoger med bolag sker löpande och drivs genom flertalet kanaler. Dialoger förs bl.a. genom våra portföljförvaltare och analytiker samt genom externa rådgivare för vår räkning. Vi samarbetar även med andra investerare i tematiska påverkansprojekt där flera bolag adresseras samtidigt, till exempel inom ramen för FN:s principer för ansvarsfulla investeringar (PRI, Principles for Responsible Investment). För mer information om Skandias påverkansprojekt, se ansvarsfulla investeringar som återfinns på Skandias hemsida (www.skandia.se).

Hur vi utövar rösträtt och andra rättigheter som är knutna till aktieinnehavet

Utövandet av rösträtt sker i bolag där Skandia är direktägare. Skandia gör även investeringar i fonder och derivat där Skandia inte är direktägare av underliggande bolag. För dessa förs istället en löpande dialog och uppföljning med ansvariga förvaltare om deras arbete med rättigheter knutna till aktieinnehavet. För direktägda aktier utövar Skandia rösträtten för betydande innehav, sett både till procentuellt ägande i bolaget och som en andel av det förvaltade kapitalet, samt i bolag där tematiska eller ägarstyrningsrelaterade frågor bedöms ha särskilt fokus. Rösträtten utövas både på den svenska marknaden och på utländska marknader.

Hur vi samarbetar med andra aktieägare

Skandia ingår inte i någon fast ägargruppering. Skandias livförsäkringsbolag kan samverka med Skandias fondbolag eller med andra investerare i frågor såsom tematiska påverkansprojekt, till exempel inom ramen för PRI, eller engagemang vid bolagsstämmor. Om det bedöms gynna Skandias ägare och kunder och främjar ett effektivt ägarutövande kan Skandia ha kontakt med andra aktieägare för att uttrycka vår syn på enskilda frågeställningar i bolag.

Hur vi kommunicerar med relevanta intressenter i bolag

På den svenska marknaden deltar vi i valberedningsarbete i de fall där vi inbjudes till deltagande i form av långsiktig större ägare. Därtill har vi löpande kontakt med bolagen kring områden med speciellt intresse för branschen de verkar i och deras verksamhet. Detta sker bl.a. genom kapitalmarknadsdagar, telefonkonferenser och företagsbesök.

Hur vi hanterar faktiska och potentiella intressekonflikter

De intressekonflikter som kan aktualiseras inom ramen för Skandias verksamhet ska hanteras i enlighet med en styrelsebeslutad policy om intressekonflikter varvid bl.a. följande ska beaktas:

  1. Kundernas intresse ska alltid sättas först, vilket ska vara vägledande i alla medarbetares arbete.

  2. Skandias organisation ska vara utformad så att intressekonflikter i möjligaste mån undviks och risken för intressekonflikter ska alltid beaktas vid organisationsförändringar och framtagande av nya produkter.

  3. Inom Skandia ska dualitet tillämpas i kritiska processer och beslut.

  4. Ersättningsstrukturen inom Skandia ska syfta till att uppmuntra långsiktigt värdeskapande med en väl avvägd riskhorisont.