1 kap. Allmänna bestämmelser

1 §Dessa föreskrifter gäller inte i fråga om personer som omfattas av lagen (1976:661) om immunitet och privilegier i vissa fall.

2 §Med enskild utbildningsanordnare avses i dessa föreskrifter en enskild utbildningsanordnare som har tillstånd att utfärda vissa examina enligt lagen (1993:792) om tillstånd att utfärda examina och som i sin verksamhet behöver ett samordningsnummer för en person för att undvika personförväxling eller för att utbyta information om personen med andra myndigheter eller organisationer.

2 kap. Begäran från en statlig myndighet eller enskild utbildningsanordnare

1 §Den myndighet eller enskilda utbildningsanordnare som begär tilldelning av samordningsnummer enligt 5 a § första stycket folkbokföringsförordningen eller förnyelse av ett sådant samordningsnummer enligt 18 e § folkbokföringslagen (1991:481) ska fastställa personens identitet med stöd av en godtagbar identitetshandling i original eller en bestyrkt kopia av handlingen.

2 §Med godtagbar identitetshandling avses en handling som är utfärdad på ett ur identitetssynpunkt säkert sätt och som är ett giltigt

  1. hemlandspass,

  2. resedokument,

  3. främlingspass, eller

  4. identitetskort för EES-medborgare eller medborgare i Schweiz.

3 §Om den myndighet eller enskilda utbildningsanordnare som begär tilldelning eller förnyelse av samordningsnummer inte kan fastställa personens identitet på ett sätt som anges i 2 § får den fastställa personens identitet med stöd av annat underlag. Myndigheten eller den enskilda utbildningsanordnaren ska göra en sammanvägd bedömning av om underlaget fastställer personens identitet.

3 kap. Ansökan från en enskild

1 §En enskild som ansöker om tilldelning av samordningsnummer enligt 18 a § andra stycket 2 folkbokföringslagen eller förnyelse av samordningsnummer enligt 18 c eller 18 e §§ folkbokföringslagen ska styrka sin identitet vid ett personligt besök på Skatteverket. Vid besöket ska den enskilde lämna över en godtagbar identitetshandling i original för granskning.

2 §Med godtagbar identitetshandling avses en handling som är utfärdad på ett ur identitetssynpunkt säkert sätt och som är ett giltigt

  1. hemlandspass,

  2. resedokument,

  3. främlingspass, eller

  4. identitetskort för EES-medborgare eller medborgare i Schweiz.

3 §Om den sökande inte kan styrka sin identitet på ett sätt som anges i 2 § får personen styrka sin identitet med stöd av annat underlag. Skatteverket ska göra en sammanvägd bedömning av om underlaget styrker personens identitet.

Ikraftträdande- och övergångsbestämmelser

2021:4

Dessa föreskrifter träder i kraft den 18 juni 2021.