Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under de i framställningen angivna förutsättningarna, AA undantag från den budplikt som annars skulle uppkomma om de till AA närstående bolagen Longford Aquisitions Limited och VE Energy Limited tecknar aktier i den planerade och i framställningen beskrivna apportemissionen i Kollect on Demand Holding AB, på villkor att

  1. aktieägarna inför den bolagsstämma i Kollect on Demand Holding AB som ska godkänna styrelsens emissionsbeslut informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som AA tillsammans med Longford Aquisitions Limited och VE Energy Limited och eventuellt andra närstående fysiska eller juridiska personer högst kan få genom att teckna aktierna i fråga, samt

  2. beslutet biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man vid rösträkningen ska bortse från aktier som innehas av AA och denne närstående fysiska eller juridiska personer.

Om AA eller denne närstående fysiska eller juridiska personer sedermera förvärvar ytterligare aktier i Kollect on Demand Holding AB och därigenom ökar röstandelen uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom denna dag en framställning från Bird & Bird Advokat KB på uppdrag av AA. Framställningen rör dispens från budplikt enligt Aktiemarknadens självregleringskommittés takeover-regler för vissa handelsplattformar (”takeover-reglerna”).

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

Kollect on Demand Holding AB (”Bolaget”) är ett svenskt aktiebolag, vars aktier är upptagna till handel på handelsplattformen Nasdaq First North Growth Market.

Den 23 februari 2024 offentliggjorde Bolaget genom pressmeddelande att Bolaget samma dag ingått ett avtal med aktieägarna i det irländska bolaget Mashup Plc. (”Mashup”) avseende förvärv av samtliga 15.100.000 aktier i Mashup. Betalning för aktierna ska erläggas med Bolagets egna aktier varför styrelsen för Bolaget den 23 februari 2024 beslutade om en till aktieägarna i Mashup riktad apportemission av 50.113.986 nya aktier (”Emissionen”).

Förvärvet av aktierna i Mashup är villkorat av att en tillfredsställande due diligence avseende Mashup genomförs, att en extra bolagsstämma i Bolaget beslutar att godkänna styrelsens beslut om Emissionen samt att aktieägarna i Mashup erhåller ett undantag från skyldigheten att lämna ett offentligt uppköpserbjudande avseende samtliga aktier i Bolaget på sedvanliga villkor. Den extra bolagsstämman avses hållas den 27 mars 2024.

Mashup ägs till lika delar av bolagen Longford Aquisitions Limited och VE Energy Limited (”Säljarna”) vilka i sin tur ägs av Mashup Savings Group Limited, ett bolag till 88,2 procent ägt av Sökanden.

Per dagen för hemställan uppgår Sökandens innehav i Bolaget, personligen och genom det av Sökanden närstående bolaget LTOCO Investments Limited till sammanlagt 1.492.312 aktier, motsvarande cirka 15,6 procent av samtliga aktier och röster i Bolaget. Säljarna äger inte några aktier i Bolaget per dagen för hemställan.

Efter Emissionens genomförande kommer Säljarna vardera att vara innehavare av 25.056.993 aktier i Bolaget motsvarande cirka 42,01 procent av samtliga aktier och röster i Bolaget. Ett innehav om mer än tre tiondelar av antalet röster medför en skyldighet för Säljarna att lämna ett budpliktsbud i enlighet med punkten III.1 i takeover-reglerna. Enligt punkten I.3 a) i takeover-reglerna ska åtgärder vidtagna av budgivaren (i detta fall envar av Säljarna) jämställas med åtgärder vidtagna av företag inom samma koncern som budgivaren. Med koncern avses detsamma som i aktiebolagslagen. Vad som sägs i aktiebolagslagen om moderbolag ska i detta sammanhang också gälla fysiska personer och andra juridiska personer än aktiebolag. Det innebär bland annat att bestämmelsen kan tillämpas även när budgivaren ingår i en utländsk koncern.

Med anledning av det närståendeförhållande som enligt punkten I.3 a) i takeover-reglerna föreligger mellan Säljarna och Sökanden ankommer det på Sökanden att ansöka om dispens från budplikt.

Hemställan

Med hänvisning till det ovan anförda hemställer Sökanden att Aktiemarknadsnämnden medger Sökanden dispens från den budplikt som enligt avsnitt III.1 i takeover-reglerna uppkommer till följd av teckning av aktier i Emissionen innebärande att Sökandens aktieinnehav i Bolaget, personligen och genom honom närstående bolag, uppgår till sammanlagt 51.606.298 aktier, motsvarande cirka 86,52 procent av samtliga aktier och röster i Bolaget.

Överväganden

Aktiemarknadens självregleringskommitté har utfärdat takeover-regler för vissa handelsplattformar. Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.

Av punkten III.1 i takeover-reglerna följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på Nasdaq First North Growth Market.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på Nasdaq First North Growth Market i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i takeover-reglerna ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. Som exempel på omständigheter som kan motivera att dispens lämnas från budplikt nämns i kommentaren till budpliktsreglerna att aktieinnehavet uppkommit genom att aktieägaren sålt egendom mot betalning i form av nya aktier i det bolag som förvärvar egendomen, dvs. aktieägaren har tecknat aktier i en apportemission. I linje med detta beviljar nämnden enligt fast praxis dispens från budplikt när budpliktsgränsen passeras till följd av att aktieägaren tecknar aktier i en apportemission. Sådana dispenser förenas regelmässigt med villkor av innebörd att aktieägarna inför bolagsstämmans behandling av emissionsfrågan ska vara informerade om hur stor kapital- och röstandel som den aktuella aktieägaren kan komma att få genom dessa förvärv. Dessutom måste apportemissionen stödjas av en stor majoritet (2/3) bland de övriga aktieägarna, vilket innebär att man vid bolagsstämmans beslut, i förekommande fall, ska bortse från röster som avges av den aktieägare som budpliktsdispensen avser.

I det nu aktuella fallet ska Säljarna förvärva aktier i Bolaget i sådan utsträckning att budplikt enligt punkten III.1 i takeover-reglerna kan uppkomma för Sökanden. Aktierna, som ska förvärvas genom aktieteckning i en apportemission, utgör betalning för aktier i Mashup. Förutsättningar föreligger därmed för att, på sedvanliga villkor, medge Sökanden dispens från budplikt (jfr bl.a. AMN 2023:59).