Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Olof Andersson Förvaltnings AB undantag från den budplikt som annars skulle kunna uppkomma som en följd av det aktielånearrangemang som kan komma att användas vid de planerade emissionerna i Fastighets AB Trianon.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom denna dag en framställning från Advokatfirman Vinge på uppdrag av Olof Andersson Förvaltnings AB, org. nr 556489-6057 (“OAFAB”). Framställningen rör dispens från budplikt enligt lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (LUA).

Framställning

I framställningen anförs följande.

Fastighets AB Trianon, org nr 556183-0281 (”Bolaget”), vars aktier är noterade på Nasdaq Stockholms huvudmarknad, offentliggjorde den 7 mars 2024 att Bolaget genomfört en riktad kontant nyemission av, samt en kvittningsemission avseende Bolagets hybridobligationer mot, nya B-aktier i Bolaget (”Emissionerna”). Emissionerna förutsätter godkännande av en extra bolagsstämma den 5 april 2024.

Olof Andersson Förvaltnings AB, org. nr 556489-6057 (”OAFAB”), är största ägare i Bolaget, med (tillsammans med närstående) ett innehav motsvarande cirka 27,5 procent av aktierna och 32,1 procent av rösterna före Emissionerna. OAFAB:s innehav i Bolaget motsvarade mer än 30 procent av rösterna redan vid Bolagets börsnotering och har inte därefter understigit 30 procent. OAFAB:s exakta innehav i Bolaget efter Emissionernas genomförande är beroende av i vilken utsträckning kvittningsemissionen avseende Bolagets hybridobligationer slutligt accepteras av obligationsinnehavarna.

OAFAB har åtagit sig att, på begäran av den bank som anlitats för Emissionernas genomförande, låna ut cirka 11,9 miljoner B-aktier i Bolaget för att möjliggöra rättidig leverans till investerare av de aktier som ges ut genom Emissionerna (”Aktielånet”).

Aktielånet kommer att medföra att OAFAB:s aktieinnehav understiger motsvarande 30 procent av rösterna i Bolaget för att, i samband med aktiernas återlämnande kort efter den extra bolagsstämman, åter överstiga 30 procent av rösterna, med följd att budplikt uppkommer för OAFAB. Det är dock inte fråga om något reellt kontrollägarskifte utan om ett vedertaget arrangemang i samband med kapitalanskaffningar av förevarande slag.

Hemställan

I framställningen hemställer OAFAB om undantag från den budplikt som annars skulle kunna uppkomma som en följd av aktielånearrangemanget i samband med Emissionerna. Dispensen ska, enligt framställningen, inte förenas med villkor av innebörd att OAFAB och dess närstående inte får förvärva ytterligare aktier i Bolaget utan att budplikt uppkommer.

Överväganden

I 3 kap. LUA finns bestämmelser om budplikt. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 4 respektive 5 § LUA efter ansökan ge besked om huruvida budplikt gäller och medge undantag från budplikt. En ansökan kan göras av den som har ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att ge besked om huruvida budplikt gäller och besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.

Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 5 § LUA undantag medges från bestämmelserna om budplikt. Undantag får förenas med villkor. I kommentaren till bestämmelsen har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag anförts bl.a. att omständigheterna i vissa fall kan vara sådana att något kontrollägarskifte de facto inte kan sägas ha skett.

I det nu aktuella fallet innehar OAFAB mer än 30 procent av röstetalet för samtliga aktier i Bolaget. OAFAB avser att i samband med planerade emissioner i Bolaget, i ett på aktiemarknaden allmänt vedertaget arrangemang, låna ut en del av sina aktier i Bolaget för att möjliggöra rättidig leverans av tecknade aktier. Därigenom kommer OAFAB röstandel att minska till mindre än 30 procent och, när OAFAB sedermera får tillbaka de utlånade aktierna, vara densamma som före utlåningen. För ett sådant arrangemang beviljar nämnden enligt fast praxis dispens från budplikt utan villkor (jfr bl.a. AMN 2022:41).

OAFAB:s ansökan om dispens från budplikt ska mot denna bakgrund bifallas.