2024-04-05

Nya regler om hållbarhetsrapportering presenterade för riksdagen

Nu har lagförslaget som implementerar CSRD i svensk rätt slutligen lagts fram för riksdagen. Som vi nyligen uppmärksammat innebär regeringens förslag vissa förändringar jämfört med utredningens förslag.

De nya reglerna ställer utökade krav på innehållet i hållbarhetsrapporter jämfört med tidigare EU-lagstiftning på området, bland annat vad gäller värdekedjan och utsläpp av växthusgaser. Syftet är att ge finansmarknaderna och andra intressenter tillgång till tillförlitlig och jämförbar information om miljö, samhällsansvar och bolagsstyrning (ESG).

Lagförslaget är i linje med det utkast som presenterades för Lagrådet för en tid sedan. Det uppskjutna tillämpningsdatumet för stora börsnoterade företag och koncerner med över 500 anställda kvarstår således. Denna storlekskategori företag ska tillämpa de nya reglerna första gången för det räkenskapsår som inleds närmast efter den 30 juni 2024. Det uppskjutna tillämpningsdatumet motiveras med att regelverket är omfattande och kräver att företagen samlar information löpande under det räkenskapsår rapporten avser, vilket gör att det inte är lämpligt att kräva tillbakaverkande tillämpning från och med räkenskapsår som inleds den 1 januari 2024. Vidare höjs gränsvärdena för vilka företag som ska upprätta hållbarhetsrapport: gränsvärdet för nettoomsättning höjs från nuvarande 350 till 550 miljoner kronor och för balansomslutning från 175 till 280 miljoner kronor. Gränsvärdet för antal anställda kommer även fortsättningsvis vara 250. Som tidigare gäller att två av dessa tre kriterier behöver vara uppfyllda under de två senaste fastställda räkenskapsåren.

Förslaget innehåller även vissa regeländringar till följd av ett EU-direktiv om könsfördelningen bland styrelseledamöterna i börsnoterade företag. Ett nytt rapporteringskrav införs i 5 kap. 38 § ÅRL som innebär att upplysning även ska lämnas om vilken förändring som har skett i fördelningen mellan kvinnor och män bland styrelseledamöterna sedan året innan. Det nya rapporteringskravet ska tillämpas från och med det räkenskapsår som inleds närmast efter utgången av 2024 och gäller för bolag med minst 250 anställda och en redovisad årsomsättning på minst 550 miljoner kronor eller en redovisad balansomslutning på minst 480 miljoner kronor.

Slutligen innehåller lagförslaget tydligare regler för dateringar av årsredovisningar: det nuvarande kravet på att en års- eller koncernredovisning ska innehålla uppgift om datum för undertecknandet kompletteras med ett krav på att årsredovisningen ska dateras.

Här kan du ta del av lagförslaget om nya regler om hållbarhetsrapportering.
Kurser inom

Hållbarhet

Behöver du uppdatera kunskaperna inom Hållbarhet? FAR har en rad kurser inom hållbarhet och hållbarhetsredovisning för dig som är controller, ekonomiansvarig, redovisningskonsult eller revisor.

Se alla kurser här
Funktioner

Anteckna och markera

Det som är svårt kan man behöva läsa flera gånger. Eller behöva hitta tillbaka till nästa gång man ställs inför samma problem.

Självklart ska det vara lika enkelt att anteckna på webben som i en bok – eller lättare. För det finns förstås oändligt många fler möjliheter att hitta tillbaka till sina anteckningar digitalt. Och där en bok blir gammal lever det digitala kvar. Vi sparar dina anteckningar även om texten bakom ändrats. För så vill man ju ha det, vare sig man tänkt på det eller inte.

Mer om funktioner