2024-04-16

Redovisning av villkorade köpeskillingar vid tillgångsförvärv

I en fördjupningsartikel från tidningen Balans lyfter FAR:s Strategigrupp Redovisning viktiga principiella frågeställningar som en köpare behöver hantera i samband med redovisning av rörliga ersättningar vid tillgångsförvärv.

Det är vanligt förekommande att bolag förvärvar tillgångar/rörelser där priset består av både en fast och en rörlig del och där den rörliga delen är villkorad av t.ex. framtida omsättning eller resultat. Vid förvärv av tillgångar saknas dock redovisningsregler för redovisning av villkorad köpeskilling i IFRS och i K3 för köparen. Därför varierar praxis i fråga om när skuld för villkorad köpeskilling ska redovisas, hur skulden värderas och sedan omvärderas, vilket i sin tur påverkar anskaffningsvärdet för förvärvad tillgång eller redovisat resultat. Syftet med fördjupningsartikeln är att belysa frågeställningar hos köparen som behöver hanteras i samband med redovisning av rörliga ersättningar vid tillgångsförvärv, både vid tillämpning av IFRS och K3.

Övriga fördjupningsartiklar från tidningen Balans som publicerats under 2024:

  • Redovisning av molntjänster enligt K3. Valet av ett molnbaserat IT-system har redovisningsmässiga konsekvenser som behöver utvärderas tidigt i processen. Artikeln, signerad FAR:s operativa grupp Finansiell rapportering – redovisning, syftar till att beskriva de olika redovisningsfrågor som uppstår i samband med att en moln/SaaS (Software as a Service)-lösning väljs samt vad som är viktigt att tänka på.
  • Bokföringsplikt vid cyberattacker – redovisningsspecialisterna Eva Törning och Sofia Wallebom beskriver några redovisningsmässiga aspekter kopplade till förlust av räkenskapsinformation för aktiebolag. Artikeln ger konkreta tips om hur revisorer, redovisningskonsulter och drabbade företag kan agera för att upprätthålla sin löpande bokföring efter en attack.
  • Rörelseförvärv enligt IFRS 3, artonde året: Rekordhög nedskrivning av goodwill. Björn Gauffin och Sven-Arne Nilsson har för artonde året i rad gått igenom börsbolagens koncernredovisningar med fokus på redovisningen av förvärv och identifieringen av immateriella tillgångar. Sedan ett par år uppmärksammas efterföljande redovisning av goodwill särskilt.
Här kan du läsa artikeln om redovisning av villkorade köpeskillingar vid tillgångsförvärv.
Kurser inom

Redovisning

FAR har ett av marknadens största kursutbud för dig som kontinuerligt behöver kompetensutveckling inom redovisningsområdet.

Se alla kurser här
Funktioner

Bokmärken

Vill du snabbt och enkelt komma åt enskilda dokument på FAR Online? Använd bokmärkesfunktionen!

Det du använder ofta är vi säkra på att du hittar till ändå, men den där tidningsartikeln som var så bra, eller lagen du bara tittar i ibland. Bokmärk dem så blir det lättare nästa gång.

Mer om funktioner