2024-04-11

Reformerad a-kassa från hösten 2025

Regeringen har nyligen presenterat ett lagförslag som bland annat innebär att arbetslöshetsförsäkringen i framtiden blir inkomstbaserad.

Följande nyheter finns med i det föreslagna nya regelverket:

  • Rätten till ersättning baseras på inkomstuppgifter från Skatteverket, i stället för uppgifter om arbetad tid från arbetsgivare.
  • Beräkningen av arbetslöshetsersättningen görs månadsvis.
  • Längden på medlemskapet avgör vilken ersättningsnivå (procentsats) som blir aktuell.
  • Arbetslöshetsförsäkringen får en tydligare utformning av omställningsförsäkring, där nedtrappningen av ersättningsnivån under tiden den sökande är arbetslös kommer att ske successivt och mer enhetligt än i dagsläget: nedtrappning med 10 procentenheter efter 100 ersättningsdagar och med ytterligare 5 procentenheter efter 200 ersättningsdagar.
  • Ersättningsperiodens längd differentieras utifrån sökandens arbetsmarknadsförankring: nivåerna blir 300 (minst 11 månaders arbete), 200 (8–10 månader) samt 100 dagar (4–7 månader).

Enligt regeringen är syftet med reformeringen av arbetslöshetsförsäkringen att skapa en tydligare inkomstbortfallsförsäkring för alla. De största fördelarna med förändringarna bedöms vara att regelverket förenklas och blir lättare att administrera, vilket förväntas leda till kortare väntetider, även i tider med stigande arbetslöshet. Vidare förbättras förutsättningarna att motverka felaktiga utbetalningar.

Det nya regelverket tas in i en ny lag om arbetslöshetsförsäkring, som föreslås träda i kraft den 1 oktober 2025. Lagförslaget medför även följdändringar i en rad andra lagar.

Här kan du läsa lagförslaget om en ny arbetslöshetsförsäkring.
Vad vill du lära dig mer om?

Aktuella kurser hos FAR

Det ska vara enkelt att utvecklas, därför har vi utbildningar och flexibla kurser på grund- eller specialistnivå, som utförs både fysiskt och online.

Se alla kurser här
Funktioner

Bokmärken

Vill du snabbt och enkelt komma åt enskilda dokument på FAR Online? Använd bokmärkesfunktionen!

Det du använder ofta är vi säkra på att du hittar till ändå, men den där tidningsartikeln som var så bra, eller lagen du bara tittar i ibland. Bokmärk dem så blir det lättare nästa gång.

Mer om funktioner