2024-04-16

Revidering av EU:s regler om värdepappersmarknaden

EU:s direktiv och förordning om värdepappersmarknaden har genomgått en översyn för att förbättra reglerna om handel med värdepapper. Regeländringarna är en del av EU:s initiativ kapitalmarknadsunionen, som syftar till att öka investeringar inom unionen.

EU har nu kommit med en reviderad förordning som ändrar MiFIR och ett direktiv som ändrar MiFID II. Regeländringarna syftar till att förenkla och harmonisera kapitalmarknadernas transparens när det kommer till tillgängliggörande av marknadsinformation. Att öka kapitalmarknadernas transparens är ett av tre områden EU har identifierat för att genomföra initiativet kapitalmarknadsunionen. Kapitalmarknadsunionen syftar till att fördjupa och integrera medlemsstaternas kapitalmarknader och på så sätt underlätta gränsöverskridande investeringar och sparande.

Uppdateringarna av MiFID II och MiFIR innehåller bland annat ändringar för

  • offentliggörande av information före och efter handel,
  • konsoliderad handelsinformation (CTP),
  • prissättning av marknadsdata,
  • mottagande av betalning för orderflöde (PFOF),
  • systematiska internhandlare, och
  • utsedd publiceringsenhet (DPE).

De reviderade regelverken trädde i kraft den 28 mars 2024. MiFID II-direktivet ska vara genomfört senast den 29 september 2025.

 

Läs mer om värdepappersrättsliga regler här.
Vad vill du lära dig mer om?

Aktuella kurser hos FAR

Det ska vara enkelt att utvecklas, därför har vi utbildningar och flexibla kurser på grund- eller specialistnivå, som utförs både fysiskt och online.

Se alla kurser här