2024-04-11

Svenska företag allt mer engagerade i hållbarhet

Grant Thornton har frågat 1.000 företag om deras arbete med hållbarhet. I en ny artikel från tidningen Balans kan du läsa om den omfattande undersökningen. Balans har också nyligen publicerat årets jämställdhetsundersökning.

Hållbarbetsundersökningen visar bland annat att tre fjärdedelar av de tillfrågade företagen anser sig arbeta aktivt med hållbarhet, vilket är en tydlig ökning jämfört med tidigare år. Undersökningen har siktat in sig på medelstora företag, vilket är ett medvetet val: även om CSRD i sitt inledande skede endast omfattar de stora bolagen, så är det hela värdekedjor som träffas av rapporteringskraven. Även mindre företag kan således ställas inför situationer där dokumentation kring deras hållbarhetsarbete efterfrågas av större kunder. Balans har intervjuat Annie Sebelius (Chief Sustainability & Communications Officer, Grant Thornton) om hennes slutsatser kring undersökningen.

I en krönika skriver Jan Marton (docent vid Göteborgs universitet samt adjungerad till FAR:s strategigrupp Redovisning) om CSRD ur ett annat perspektiv, nämligen om den oklara nyttan med de nya rapporteringskraven. Han menar bland annat att det som saknas i både CSRD och ESRS är kunskap om hur den stora mängden upplysningar ska leda till att målen med de nya reglerna, dvs. att EU på sikt reducerar sina klimatutsläpp till noll och att miljörelaterade omställningar ska vara socialt rättvisa, uppnås.

Nedan följer ett urval av andra artiklar från tidningen Balans som nyligen publicerats:

  • 2024 års jämställdhetsundersökning indikerar att allt fler kvinnor fortsätter att ta de ledande rollerna vid Sveriges största redovisnings- och revisionsbyråer. BDO:s uppryckning sticker ut i undersökningen, där andelen kvinnliga partners har ökat med sex procentenheter jämfört med 2023. Byrån går därmed från att ligga under medel till en placering som trea från toppen.
  • Tips inför planeringen av nya semesteråret: Jessica Larsson (auktoriserad lönekonsult/lönespecialist på Lönek) ger sina bästa råd och uppmärksammar vilka särskilda fallgropar som lönespecialister bör undvika: felaktiga beräkningar av semestersaldon och semesterdagar orsakas ofta av felregistreringar i lönesystemen.
  • Provet till skatterådgivare är muntligt och nio av tio provdeltagare lyckas. Olle Waller (EY) är en av dem som klarade provet under 2023 och han berättar i en intervju om förberedelserna inför provet och om sina upplevelser vid provtillfället.
Här kan du läsa om undersökningen om företagens hållbarhetsarbete.
Kurser inom

Hållbarhet

Behöver du uppdatera kunskaperna inom Hållbarhet? FAR har en rad kurser inom hållbarhet och hållbarhetsredovisning för dig som är controller, ekonomiansvarig, redovisningskonsult eller revisor.

Se alla kurser här
Funktioner

Anteckna och markera

Det som är svårt kan man behöva läsa flera gånger. Eller behöva hitta tillbaka till nästa gång man ställs inför samma problem.

Självklart ska det vara lika enkelt att anteckna på webben som i en bok – eller lättare. För det finns förstås oändligt många fler möjliheter att hitta tillbaka till sina anteckningar digitalt. Och där en bok blir gammal lever det digitala kvar. Vi sparar dina anteckningar även om texten bakom ändrats. För så vill man ju ha det, vare sig man tänkt på det eller inte.

Mer om funktioner