2024-04-16

Vårbudgeten har presenterats

Den 15 april överlämnade regeringen 2024 års ekonomiska vårproposition och vårändringsbudgeten till riksdagen.

Budgeten lämnas i ett läge med tydligt fallande inflation samtidigt som svensk ekonomi befinner sig i en lågkonjunktur med svag BNP-tillväxt och en stigande arbetslöshet. Vårbudgeten är ett sätt att lägga till eller omfördela pengar i budgeten för innevarande budgetår och den här gången innebär förändringarna att ovanligt mycket pengar skjuts till. Sammanlagt omfattar vårbudgeten 17,3 miljarder kronor och bland annat sjukvården, kriminalvården, flyget samt myndigheter som arbetar med att strypa den kriminella ekonomin har extra pengar att vänta:

  • Regionerna får sex miljarder extra för att stärka upp vården.
  • Kriminalvården får 1,4 miljarder för utbyggnad av häkten och fängelser.
  • Flygbranschen får en dryg miljard för att undvika kraftiga avgiftshöjningar för flygbolagen till följd av det s.k. GAS-systemet (det gemensamma avgiftsutjämningssystemet för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage).
  • Den kriminella ekonomin ska bekämpas genom att ett antal myndigheter, bland annat SKV och Försäkringskassan, får dela på en kvarts miljard för att stärka upp sitt arbete med kontroller och informationsutbyte.

Dessutom förlängs det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag till och med utgången av 2024, detta med anledning av det fortsatt ansträngda ekonomiska läget.

Här kan du ta del av vårändringsbudgeten för 2024.
Vad vill du lära dig mer om?

Aktuella kurser hos FAR

Det ska vara enkelt att utvecklas, därför har vi utbildningar och flexibla kurser på grund- eller specialistnivå, som utförs både fysiskt och online.

Se alla kurser här
Funktioner

Anteckna och markera

Det som är svårt kan man behöva läsa flera gånger. Eller behöva hitta tillbaka till nästa gång man ställs inför samma problem.

Självklart ska det vara lika enkelt att anteckna på webben som i en bok – eller lättare. För det finns förstås oändligt många fler möjliheter att hitta tillbaka till sina anteckningar digitalt. Och där en bok blir gammal lever det digitala kvar. Vi sparar dina anteckningar även om texten bakom ändrats. För så vill man ju ha det, vare sig man tänkt på det eller inte.

Mer om funktioner