Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under de i framställningen angivna förutsättningarna, Lectica AB undantag från den budplikt som kan uppkomma om bolaget tecknar aktier med företrädesrätt i den planerade nyemissionen i Hedera Group AB.

Om Lectica AB sedermera förvärvar ytterligare aktier och därigenom ökar sin röstandel i Hedera Broup AB uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 15 april 2019 en framställning från Lectica AB. Framställningen rör dispens från budplikt.

Framställning

I framställningen till nämnden anförs i huvudsak följande.

Hedera Group AB, org.nr 556802-2155, som i december 2015 namnändrades från Kilimanjaro Gold Holding AB till Hedera Group AB, är noterat på Nasdaq Stockholm First North. Bertil Haglund och det av honom kontrollerade holdingbolaget Lectica AB äger aktier motsvarande 49,5 procent av samtliga aktier i Hedera.

Aktiemarknadsnämnden medgav i uttalandet AMN 2015:32 Lectica dispens från den budplikt som annars skulle uppkomma vid deltagande i en apportemissionen i Kilimanjaro Gold Holding AB. I beslutet angavs att, om Lectica sedermera förvärvar ytterligare aktier i Kilimanjaro Gold Holding AB och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Hedera har för avsikt att under våren 2019 genomföra en företrädesemission. Lectica avser att teckna sin pro rata andel i emissionen. Om övriga aktieägare inte utnyttjar sin företrädesrätt finns emellertid en risk att Lecticas röstandel kommer att öka.

Hemställan

Lectica hemställer i framställningen om dispens från den budplikt som skulle kunna uppkomma om bolaget deltar i den planerade företrädesemissionen i Hedera.

Överväganden

Kollegiet för svensk bolagsstyrning har utfärdat takeover-regler för vissa handelsplattformar (2018-04-01). Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.

Av punkten III.1 i takeover-reglerna följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på Nasdaq Stockholm First North.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på Nasdaq Stockholm First North i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i Kollegiets regler ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. I kommentaren till regeln ges exempel på omständigheter som kan motivera att dispens lämnas från budplikt.

En av dessa omständigheter är att innehavet har uppkommit till följd av att en aktieägare har utnyttjat sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission. Aktiemarknadsnämnden beviljar enligt fast praxis dispens från budplikt i en sådan situation. Varje aktieägare måste normalt kunna teckna nya aktier med stöd av sin företrädesrätt utan att riskera budplikt, om budpliktsgränsen överskrids till följd av att andra aktieägare inte utnyttjar sin företrädesrätt. Något skäl att bedöma dispensfrågan annorlunda om aktieägaren tidigare beviljats dispens finns inte (se bl.a. AMN 2015:22). Lectica bör således beviljas dispens för att teckna aktier i den planerade nyemissionen med stöd av sin företrädesrätt.