Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Sterner Stenhus Holding AB undantag från den budplikt som annars skulle kunna uppkomma som en följd av det aktielånearrangemang som kan komma att användas vid noteringen av aktierna i Stenhus Fastigheter i Norden AB på Nasdaq First North Growth Market.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 29 september 2020 en framställning från Advokatfirman Glimstedt Sterner Stenhus Holding AB (”Sterner”), org.nr 556771-9033. Framställningen rör dispens från budplikt.

Framställning

Bakgrund

Stenhus Fastigheter i Norden AB (”Stenhus Fastigheter”), org.nr 559269-9507, är ett svenskt publikt aktiebolag, vars huvudsakliga verksamhet är att direkt eller indirekt, äga och förvalta fastigheter. Stenhus Fastigheter, som ansökt om notering av sina aktier vid Nasdaq First North Growth Market, har idag 600 000 utestående aktier registrerade hos Bolagsverket och har i en nyemission, beslutad om vid extra bolagsstämma den 24 september 2020, beslutat att emittera 68 141 200 ytterligare aktier. Varje aktie i Stenhus Fastigheter ger rätt till en röst. Efter registreringen hos Bolagsverket kommer Stenhus Fastigheter ha 68 741 200 utestående aktier.

Sterners, och dess koncernbolags, vilka anses som närstående till Sterner i enlighet med punkten I.3 I Kollegiet för svensk bolagsstyrnings takeover-regler för vissa handelsplattformar (“takeover-reglerna”), innehav i Stenhus Fastigheter kommer, efter registreringen hos Bolagsverket av ovan emission, att uppgå till 68 241 200 aktier, motsvarande cirka 99 procent av det totala antalet aktier och röster i Stenhus Fastigheter.

Stenhus Fastigheter avser genomföra en kapitalanskaffning och ägarspridning inför noteringen vid Nasdaq First North Growth Market genom nyemissioner av aktier (”Nyemissionerna”). I syfte att möjliggöra leverans av aktier i Nyemissionerna, innan dessa registrerats hos Bolagsverket, har den fondkommissionär som medverkar som rådgivare i Nyemissionerna (”Förmedlaren”) framställt önskemål om att Sterner och dess närstående till Förmedlaren, genom sedvanliga aktielån, lånar ut aktier i Stenhus Fastigheter.

Förmedlaren kommer att först leverera de lånade aktierna till tecknarna/förvärvarna, för att sedan, efter att Nyemissionerna registrerats hos Bolagsverket och i Euroclears system, återlämna motsvarande antal aktier. Förmedlaren kommer under den korta period som utlåningen sker inte att utöva någon rösträtt för aktierna.

Genom aktielånen förväntas Sterners, och dess närståendes röstandel i Stenhus Fastigheter, under tiden för aktielånen, komma att understiga gällande budpliktsgräns om 30 procent, för att åter komma att överstiga budpliktsgränsen när motsvarande antal aktier äterlämnas.

Hemställan

I framställningen hemställs att Aktiemarknadsnämnden medger Sterner undantag från den budplikt som annars skulle kunna uppkomma till följd av ovan beskrivna aktielånearrangemang och att sådana undantag inte förenas med några särskilda villkor.

Överväganden

Kollegiet för svensk bolagsstyrning har utfärdat takeover-regler för vissa handelsplattformar (2018-04-01). Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.

Av punkten III.1 i takeover-reglerna följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på Nasdaq First North Growth Market.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på Nasdaq First North Growth Market i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i takeover-reglerna ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger.

I kommentaren till punkten III.1 har som exempel på skäl som kan motivera undantag från budplikt anförts bl.a. att omständigheterna i vissa fall kan vara sådana att något kontrollägarskifte de facto inte kan sägas ha skett, trots att bolaget har fått en ny ägare med tre tiondelar eller mer av röstetalet.

I det nu aktuella fallet kan den röstandel som Sterner har i Stenhus Fastigheter, genom utlåning av aktier i anslutning till att aktierna tas upp till handel på Nasdaq First North Growth Market, komma att minska till under tre tiondelar av röstetalet och därefter åter öka till minst tre tiondelar i samband med att de utlånade aktierna återlämnas. Bestämmelserna om budplikt blir då tillämpliga.

Enligt nämndens mening finns det emellertid, mot bakgrund av syftet med reglerna om budplikt och med beaktande av vad som uttalas i lagens förarbeten, förutsättningar att bevilja dispens från budplikten. Reglerna om budplikt avser att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. I det nu aktuella fallet handlar det inte om något kontrollägarskifte utan om ett allmänt vedertaget arrangemang i samband med en börsintroduktion, som kan leda till att Sterner inom en kortare tid efter noteringen kan komma att återfå så många aktier inom ramen för arrangemanget att Sterners röstandel kommer att motsvara tre tiondelar eller mer av röstetalet. Dispens från budplikt bör därför medges (jfr bl.a. AMN 2020:21). Något skäl att ålägga Sterner budplikt vid eventuellt förvärv av ytterligare aktier i Stenhus Fastigheter finns inte.

Ansökan om dispens från budplikt ska mot denna bakgrund bifallas.