Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Nicax Holding AB undantag från den budplikt som annars skulle uppkomma om bolaget förvärvar aktier i den i framställningen beskrivna apportemissionen i SECITS, på villkor att

  1. aktieägarna inför bolagsstämman i SECITS informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Nicax Holding AB. högst kan få genom att förvärva aktierna, samt att

  2. emissionsbeslutet godkänns av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man ska bortse från aktier som innehas av Nicax Holding AB.

Dispensen omfattaräven ytterligare förvärv av aktier i SECITS som Nicax Holding AB kan komma att göra genom utnyttjande av de teckningsoptioner som Nicax Holding AB ska erhålla som betalning för aktierna i Målbolaget.

Om Nicax Holding AB därutöver förvärvar ytterligare aktier i SECITS och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom denna dag en framställning från Advokatfirman Delphi på uppdrag av Nicax Holding AB (“Nicax”). Framställningen rör dispens från budplikt enligt Kollegiets för svensk bolagsstyrning takeover-regler för vissa handelsplattformar (”takeover-reglerna”).

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

Bakgrund

SECITS är ett publikt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på Nasdaq First North Growth Market. Secits tillhandahåller bl.a. kameraövervakningstjänster och övervakad drift. Bolaget har ett registrerat aktiekapital om 1 493 791,50, kronor fördelat på totalt 14 937 915 aktier. Bolagets aktier är av ett och samma aktieslag.

SECITS avser att förvärva samtliga aktier i ett nybildat aktiebolag (”Målbolaget”) från Nicax. Målbolaget kommer att äga samtliga aktier i Bevakningsgruppen Sverige AB och CB Eventsäkerhet AB som i sin tur äger samtliga aktier i CB Executive Services AB, som erbjuder bevaknings- och säkerhetstjänster (tillsammans ”Koncernbolagen”).

SECITS och Nicax har ingått ett avsiktsavtal, ett s.k. "Letter of Intent", och parterna avser före mars 2021 ingå ett aktieöverlåtelseavtal enligt vilket SECITS förvärvar samtliga aktier i Målbolaget mot betalning i form av dels 14 816 474 nyemitterade aktier i SECITS (”Vederlagsaktierna”), dels 817 612 av bolaget redan utgivna teckningsoptioner av serie TO1 2018/2023.

Nicax äger vid tidpunkten för denna ansökan inga aktier i SECITS.

Teckningsoptioner av serie TO1 2018/2023 ger innehavaren rätt att senast 27 november 2023 teckna en (1) aktie i SECITS till en kurs om 2,15 kronor per aktie (”TO1”). Vid tidpunkten för denna ansökan finns det 4 878 559 utestående TO1. TO1 är upptagna till handel på Nasdaq First North Growth Market.

Fullföljande av förvärvet kommer vara villkorat bl.a. av att extra bolagsstämma i SECITS godkänner förvärvet samt beslutar att emittera Vederlagsaktierna i SECITS till Nicax. Efter apportemissionen kommer Nicax, under förutsättning att inga av de utestående TO1 har utnyttjats för teckning av aktier i SECITS, att inneha knappt 50 procent av aktierna och rösterna i SECITS.

För det fall att Nicax väljer att utnyttja samtliga TO1 som Nicax erhåller som del av köpeskillingen i samband med förvärvet kommer Nicax, under förutsättning att inga av de övriga utestående TO1 har utnyttjats för teckning av aktier i SECITS, att uppnå ett innehav om maximalt drygt 51 procent av aktierna och rösterna i SECITS.

Genom förvärvet kommer Nicaxs ägande i SECITS att överstiga tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i SECITS, varvid budplikt enligt punkten III.1 takeover-reglerna uppkommer för Nicax. Maximalt kommer Nicax genom Vederlagsaktierna uppnå en ägarandel på knappt 50 procent av aktier och röster i SECITS. Om Nicax utnyttjar samtliga erhållna TO1 kommer Nicax att uppnå ett innehav om drygt 51 procent av aktier och röster i SECITS.

Aktieägarna i SECITS kommer att ges tillfälle att ta ställning till förvärvet samt apportemissionen på en extra bolagsstämma i SECITS. Eftersom Nicax vid det tillfället inte äger några aktier i SECITS, kommer Nicax inte att utöva något röstinflytande över emissionsbeslutet.

Hemställan

I framställningen hemställer Nicax om undantag från den budplikt som enligt punkten III.1 i takeover-reglerna annars skulle uppkomma till följd av att Nicax erhåller mer än tre tiondelar av rösterna i SECITS och att dispensen enligt också omfattar eventuella framtida förvärv av aktier i SECITS som kan komma att ske genom att Nicax utnyttjar teckningsoptionerna för teckning av aktier i bolaget.

Överväganden

Kollegiet för svensk bolagsstyrning har utfärdat takeover-regler för vissa handelsplattformar. Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.

Av punkten III.1 i takeover-reglerna följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på Nasdaq First North Growth Market.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på Nasdaq First North Growth Market i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i takeover-reglerna ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. I kommentaren till punkten III.1 har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag anförts bl.a. att innehavet har uppkommit till följd av att aktieägaren sålt egendom mot betalning i form av nya aktier i det bolag som förvärvar egendomen, dvs. aktieägaren har tecknat aktier i en apportemission.

Av kommentaren framgår vidare att nämnden har att genom en helhetsbedömning pröva om en dispens ligger i aktieägarkollektivets intresse och detta intresse kan anses väga tyngre än den möjlighet för aktieägare att lämna bolaget som budplikten innebär. Vid en sådan prövning kan beaktas bl.a. i vilken utsträckning emissionen stöds eller vid en bolagsstämma förutsätter stöd av aktieägarna.

I linje med detta beviljar nämnden enligt fast praxis dispens från budplikt när budpliktsgränsen passeras till följd av att aktieägaren tecknar aktier i en apportemission. Sådana dispenser förenas regelmässigt med villkor av innebörd att aktieägarna inför bolagsstämmans behandling av emissionsfrågan ska vara informerade om hur stor kapital- och röstandel som den aktuella aktieägaren kan komma att få genom dessa förvärv. Dessutom måste apportemissionen stödjas av en stor majoritet (2/3) bland de övriga aktieägarna, vilket innebär att man vid bolagsstämmans beslut, i förekommande fall, ska bortse från röster som avges av den aktieägare som budpliktsdispensen avser. Se bl.a. AMN 2020:38.

I det nu aktuella fallet skulle Nicax innehav i SECITS uppkomma genom deltagande i en apportemission där aktierna ifråga utgör betalning för Nicax aktier i Målbolaget. Enligt nämndens mening föreligger därmed förutsättningar för att bifalla ansökan om dispens från budplikten, om aktieägarna inför bolagsstämmans behandling av apportemissionen är informerade om hur stor kapital- och röstandel som Nicax kan komma att uppnå och emissionen stöds av en stor majoritet bland aktieägarna. Några skäl som med tillräcklig styrka talar emot en på sådana villkor lämnad dispens kan inte anses föreligga.

Enligt kommentaren till punkten III.1 kan nämnden, om speciella skäl föreligger, föreskriva att dispensen också omfattar ytterligare förvärv, exempelvis inflytandemässigt marginella förvärv. För det fall Nicax utnyttjar samtliga TO1 som erhålls som del av vederlaget för aktierna I Målbolaget kommer Nicaxs kapital- och röstandel att öka med cirka 1 procentenhet, från knappt 50 procent till drygt 51 procent. Detta är enligt nämndens mening ett sådant marginellt förvärv som bör omfattas av dispensen.