Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 22 mars 2021 en framställning från Advokatfirman Vinge på gemensamt uppdrag av Investor AB, org.nr 556013-8298 (”Investor”), och FAM AB, org.nr 556740-0246 (”FAM”). Framställningen rör frågan om god sed vid en planerad närståendetransaktion.

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

Investor äger via bolag dels The Grand Group AB, som bedriver hotellverksamhet under namnen Grand Hôtel, Lydmar Hotel och The Sparrow Hotel, dels den fastighet där Grand Hôtels hotellverksamhet bedrivs (tillsammans, ”Grand”). Investors aktier är upptagna till handel på Nasdaq Stockholms huvudmarknad. Investor och FAM har inlett diskussioner om en eventuell försäljning av Grand från Investor till FAM.

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse (”KAW”), Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse (”MMW”) och Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond (”MAW”) (tillsammans, ”Stiftelserna”) är aktieägare i Investor. KAW äger aktier motsvarande cirka 43 procent av rösterna i Investor, MMW drygt 4 procent och MAW cirka 3 procent. Sammanlagt äger Stiftelserna aktier motsvarande drygt 50 procent av rösterna i Investor. Stiftelserna är, i fråga om ägandet i Investor, sedan länge närstående i den mening som avses i 3 kap. 5 § 4 lagen om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden.

Stiftelserna äger tillsammans även samtliga aktier i FAM. KAW är största aktieägare i FAM med cirka 47 procent av rösterna.

Av ovanstående följer att KAW, och även FAM, är närstående till Investor i den mening som avses i 16 a kap. 3 § aktiebolagslagen. En överlåtelse av Grand från Investor till FAM är därför en sådan transaktion som kan träffas av närståendetransaktionsreglerna i 16 a kap. aktiebolagslagen om övriga förutsättningar för detta är uppfyllda. Värdet av Grand kommer dock att understiga en procent av Investors börsvärde och överlåtelsen träffas därmed inte av dessa regler (se 16 a kap. 1 och 2 §§ aktiebolagslagen).

Eftersom det likväl föreligger ett närståendeförhållande mellan Investor och FAM är parterna emellertid angelägna om att noggrant säkerställa att en eventuell överlåtelse av Grand från Investor till FAM bereds och beslutas på ett sätt som inte heller möter några invändningar från synpunkten av god sed på aktiemarknaden.

Parterna planerar att förfara på följande sätt.

  • På Investors sida kommer beslut om transaktionen att fattas dels av styrelsen för dotterbolaget Patricia Industries AB (”Patricia”) som äger The Grand Group AB, dels av styrelsen för Vectura AB (”Vectura”) som också ingår i Investorkoncernen och via bolag äger hotellfastigheten där Grand Hôtels hotellverksamhet bedrivs. Vectura ägs av Patricia.

  • Förhandlingar avses genomföras på armlängds avstånd. FAM avser att genomföra en sedvanlig due diligence-undersökning av Grand. Var och en av Investor och FAM kommer i förhandlingarna och due diligence-undersökningen att biträdas av egna juridiska och finansiella rådgivare.

  • Investor och FAM kommer att inhämta varsitt oberoende värderingsutlåtande avseende hotellfastighetens värde. Hotellfastighetens värde utgör den dominerande delen av Grands marknadsvärde. Investor kommer vidare att inhämta en s.k. fairness opinion avseende priset för såväl hela Grand som de däri ingående delarna (hotellfastigheten och rörelsen). Därigenom erhålls en extern verifiering av att det framförhandlade priset för Grand motsvarar vad som är marknadsmässigt.

  • Parterna avser att offentliggöra ett pressmeddelande om transaktionen om och när avtal träffats.

  • Slutliga beslut fattas av respektive styrelse i Patricia, Vectura och FAM. Jäviga styrelseledamöter kommer naturligtvis inte att delta i beredning av eller beslut om transaktionen.

Hemställan

Investor och FAM hemställer att Aktiemarknadsnämnden uttalar huruvida det ovan beskrivna planerade förfaringssättet är förenligt med god sed på aktiemarknaden och från synpunkten av god sed på ett adekvat sätt tillgodoser de skyddsintressen som gör sig gällande i samband med en eventuell transaktion av det aktuella slaget mellan ett börsbolag och ett närstående bolag.

Överväganden

I 16 a kap. aktiebolagslagen (2005:551) finns regler om närståendetransaktioner i svenska aktiebolag, vilkas aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför EES. Reglerna trädde i kraft den 10 juni 2019.

Aktiemarknadsnämnden kan uttala sig om vad som är god sed på den svenska aktiemarknaden. Nämnden har till komplettering av 16 a kap. aktiebolagslagen reglerna i initiativuttalandet AMN 2019:25 uttalat att vid närståendetransaktioner i bolag vilkas aktier är föremål för handel på handelsplattformarna First North, Nordic MTF eller Spotlight Stock Market kräver god sed att en ordning som i allt väsentligt motsvarar lagreglerna tillämpas. Genom initiativuttalandet upphävdes det äldre uttalandet AMN 2012:05 och de uttalanden som nämnden i enskilda fall gjort om den närmare innebörden av det uttalandet förlorade intresse. Nämnden har inte därefter gjort något uttalande om närståendetransaktioner som är av intresse i förevarande sammanhang.

Nämnden gör följande bedömning.

Investor ska med FAM göra en transaktion som är av det slag som regleras i 16a kap. aktiebolagslagen. Transaktionen är emellertid inte av den storlek att lagens krav på en särskild beslutsordning aktualiseras. Nämnden anser inte att god sed på aktiemarknaden kräver att denna beslutsordning tillämpas även på transaktioner under det i lagen uppställda storleksmässiga gränsvärdet.

Från synpunkten av god sed på aktiemarknaden finns således inget att invända mot att transaktionen beslutas på det sätt som anges i framställningen. Investors styrelse har att agera i samtliga aktieägares intresse och ansvarar ytterst för att dess dotterföretag genomför transaktionen på marknadsmässiga villkor. Nämnden noterar att man för det ändamålet i detta fall avser att inhämta dels ett oberoende värderingsutlåtande avseende hotellfastighetens värde, dels en fairness opinion avseende köpeskillingen för hotellfastigheten och rörelsen.

Nämnden har inte heller i övrigt några synpunkter på transaktionen.