Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under de i framställningen angivna förutsättningarna, TopRight dispens från att inom sex veckor offentliggöra en erbjudandehandling avseende budet på ChromoGenics och fastställer en ny tidsfrist om tolv veckor från budets lämnande.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 15 april 2021 en framställning från Göteborg Corporate Finance AB på uppdrag av TopRight Nordic AB. Framställningen rör dispens från skyldigheten enligt Kollegiets för svensk bolagsstyrning takeover-regler för vissa handelsplattformar (”takeover-reglerna”) att offentliggöra en erbjudandehandling inom sex veckor från erbjudandet.

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

Aktierna i TopRight Nordic AB, org.nr 556898-6482, (“TopRight”) är noterade på NGM Nordic SME. TopRight offentliggjorde den 3 mars 2021 ett offentligt uppköpserbjudande att förvärva samtliga aktier och teckningsoptioner i ChromoGenics. Aktierna och teckningsoptionerna i ChromoGenics är noterade på Nasdaq First North Growth Market.

Vederlaget i erbjudandet utgörs av nyemitterade aktier i TopRight. En erbjudandehandling som beskriver erbjudandet är planerat att offentliggöras den 16 april 2021 och acceptfristen beräknas löpa från och med den 20 april 2021.

TopRight har inte tidigare upprättat något prospekt. Bolagets aktier noterades vid NGM Nordic SME under 2017 i enlighet med lagen om handel med finansiella instrument (1991:980) för emissioner som understiger 2,5 miljoner euro, vilket innebar att bolaget i samband med noteringen enligt kap. 2 § fjärde stycket 5 var undantaget från skyldigheten att upprätta ett prospekt. Bolagets investerarmemorandum var inte föremål för registrering eller godkännande av Finansinspektionen. Bolaget har inte heller i övrigt erbjudit värdepapper till allmänheten.

Eftersom TopRights aktier inte är föremål för handel på en reglerad marknad och erbjudandevederlaget utgörs av nyemitterade aktier i TopRight ska erbjudandehandlingen avseende uppköpserbjudandet på ChromoGenics upprättas i form av ett prospekt. En erbjudandehandling i form av ett prospekt lämnades till Finansinspektionen för granskning den 5 mars 2021. För erbjudande till allmänheten av en emittent som varken har värdepapper som är upptagna till handel på en reglerad marknad eller tidigare har erbjudit värdepapper till allmänheten tillämpar Finansinspektionen en handläggningstid om högst 20 arbetsdagar för bedömning av det första utkastet till prospekt samt högst 10 arbetsdagar för varje efterföljande utkast, att jämföra med bolag vars aktier är noterade vid en reglerad marknad eller som tidigare har offentliggjort prospekt, för vilka handläggningstiden är högst 10 arbetsdagar även för det första utkastet.

I samband med att TopRight erhöll återkoppling från Finansinspektionen den 1 april 2021 stod det klart att erbjudandehandlingen i form av ett prospekt behövde kompletteras. Finansinspektionen har därefter informerat bolaget om att inspektionen till följd av ovanligt hög arbetsbelastning avser att utnyttja hela den lagstadgade handläggningstiden om tio arbetsdagar för varje nytt prospektutkast som inkommer till myndigheten (se härom även pressmeddelande den 9 april 2021). Av ovan redovisade skäl står det klart för bolaget att erbjudandehandlingen i form av ett prospekt inte kommer att registreras hos Finansinspektionen i tid till det planerade offentliggörandet den 16 april 2021.

Vidare har TopRight kallat till bolagsstämma den 10 maj 2021 för att, bland annat, fatta beslut om att genomföra erbjudandet samt att bemyndiga styrelsen att besluta om nyemission av vederlagsaktierna till aktieägarna i ChromoGenics. Mot bakgrund av att erbjudandehandlingen i form av ett prospekt med stor sannolikt kommer att godkännas av Finansinspektionen först kort inpå datumet för bolagsstämman, önskar bolaget avvakta med offentliggörandet av erbjudandehandlingen till dess att det står klart att villkoren för erbjudandets genomförande, i detta sammanhang bolagsstämmans godkännande, är uppfyllt.

Hemställan

Mot bakgrund av att handläggningstiden för TopRights första prospektutkast uppgått till 20 arbetsdagar samt då Finansinspektionen har indikerat att myndigheten avser att utnyttja hela den lagstadgade handläggningstiden om 10 arbetsdagar för varje nytt prospektutkast som inkommer, samt då bolaget önskar invänta bolagsstämmans godkännande av Erbjudandet den 10 maj 2021, hemställer TopRight att Aktiemarknadsnämnden lämnar bolaget dispens från kravet enligt punkten II.6 i takeover-reglerna att inom sex veckor offentliggöra en erbjudandehandling och fastställer en ny tidsfrist om tolv veckor från budets lämnande, alternativt den kortare tid som Aktiemarknadsnämnden finner skäligt.

Överväganden

Kollegiet för svensk bolagsstyrning har utfärdat takeover-regler för vissa handelsplattformar (”takeover-reglerna”). Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden. Reglerna ska tillämpas bl.a. vid uppköpserbjudanden avseende aktier som handlas på First North.

Enligt punkten II.6 i takeover-reglerna ska en budgivare inom sex veckor från erbjudandet offentliggöra en erbjudandehandling. Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i takeover-reglerna ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. Som exempel på när dispens kan medges anges i kommentaren till punkten II.6 att vederlaget i erbjudandet ska utgöras av nyemitterade aktier.

I TopRights offentliga uppköpserbjudande avseende aktier och teckningsoptioner i ChromoGenics erbjuder TopRight som vederlag nyemitterade aktier i TopRight. Med detta följer en skyldighet att upprätta ett prospekt som ska granskas av Finansinspektionen. Granskningen beräknas i detta fall ta längre tid än vad TopRight utgått från och omöjliggöra ett offentliggörande av erbjudandehandlingen inom sex veckor från det att erbjudandet offentliggjordes. Med hänsyn därtill och mot bakgrund av vad som i övrigt anförs i framställningen är det enligt nämndens mening motiverat att bifalla den av TopRight begärda förlängningen av tidsfristen. Nämnden vill dock understryka vikten av att i planeringen för ett erbjudande noga överväga tidsåtgången för de olika momenten.