Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 27 maj 2021 en framställning från Mannheimer Swartling Advokatbyrå på uppdrag av Palace Bidco Oy (”Budgivaren”), ett finskt privat aktiebolag som ägs indirekt av West Street Global Infrastructure Partners IV, L.P. (“WSIP”). Framställningen rör tolkning av Nasdaq Stockholms takeover-regler.

Framställning

I framställningen anförs följande.

Budgivaren offentliggjorde den 17 maj 2021 ett rekommenderat offentligt uppköpserbjudande till aktieägarna i Adapteo Abp om 165 svenska kronor kontant per Adapteo-aktie.

Adapteo har sitt hemvist i Finland. Aktierna i Adapteo är upptagna till handel endast på Nasdaq Stockholm.

Enligt den preliminära tidplanen i erbjudandepressmeddelandet kommer den sista dagen i acceptfristen att infalla den 16 augusti 2021. Avsikten är att offentliggöra utfallet i erbjudandet (och förhoppningsvis förklara det ovillkorat) den andra eller den tredje bankdagen därefter (beroende på tidsåtgången för mottagande bank att verifiera utfallet). Utbetalning av vederlaget beräknas äga rum omkring den femte bankdagen därefter.

Eftersom Adapteo är ett finskt bolag noterat på Nasdaq Stockholm kan bolagets aktieägare vara antecknade i avstämningsregister hos antingen Euroclear Sweden eller Euroclear Finland. Euroclear Finland har till följd av tekniska begränsningar inte möjlighet att betala ut vederlag i svenska kronor. För aktieägare i Adapteo som är antecknade i avstämningsregister hos Euroclear Finland kommer således utbetalning av erbjudandevederlaget göras i euro, medan aktieägare som är antecknade i avstämningsregister hos Euroclear Sweden kommer att erhålla erbjudandevederlaget i svenska kronor.

För fastställande av det kontantbelopp i Euro som motsvarar 165 svenska kronor och som kommer att ställas till betalningsförmedlande banks förfogande för utbetalning i Euroclear Finlands system har Budgivarens avsikt varit att tillämpa den växelkurs som framgår av Bloombergterminalen i så nära anslutning som möjligt till att utbetalningen av vederlaget i Erbjudandet påbörjas (jfr AMN 2006:27). Tekniska begränsningar i Euroclear Finlands system medför emellertid att bankdagen efter acceptfristens utgång (den 17 augusti enligt den preliminära tidplanen) är den senast möjliga tidpunkten för fastställande av erbjudandevederlaget uttryckt Euro. Efter flera diskussioner med Euroclear Finland har det framkommit att det skulle krävas tekniska ändringar av systemet för att möjliggöra flexibilitet i aktuellt avseende. Det har bedömts olämpligt att förlita sig på att Euroclear Finland är villigt att göra sådana tekniska ändringar eller att erforderliga ändringar ens är möjliga att göra under den tid som står till förfogande. För att kunna utbetala vederlaget i Euroclear Finlands system har således Budgivaren inget annat realistiskt alternativ än att fastställa erbjudandvederlaget i euro bankdagen efter acceptfristens utgång (den 17 augusti enligt den preliminära tidplanen). Budgivaren har för avsikt att använda den växelkurs som framgår av Bloombergterminalen (Bloomberg Terminal) på förmiddagen kl. 11.00 svensk tid bankdagen efter acceptfristens utgång. I praktiken innebär detta att vederlaget uttryckt euro skulle fastställas den sjätte eller den sjunde bankdagen innan utbetalning av vederlaget beräknas äga rum. Upplysning om ovanstående, dvs. tidpunkt för fastställandet av vederlaget uttryckt i euro enligt den växelkurs som framgår av Bloombergterminalen, kommer att lämnas i erbjudandehandlingen.

Budgivaren hemställer att Aktiemarknadsnämnden uttalar sig om huruvida ovan beskrivna förfarandet är förenligt med Nasdaq Stockholms takeover-regler.

Överväganden

I lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (LUA) finns bestämmelser om offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier. Enligt 2 kap. 1 § LUA får ett offentligt uppköpserbjudande lämnas endast av den som gentemot den börs som driver den reglerade marknad där målbolagets aktier är upptagna till handel har åtagit sig att bland annat följa de regler som börsen har fastställt för sådana erbjudanden. Denna skyldighet gäller vid ett offentligt uppköpserbjudande avseende aktier i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad i Sverige men också bland annat vid, som i det nu aktuella fallet, ett offentligt uppköpserbjudande avseende aktier i ett utländskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel endast på en reglerad marknad i Sverige.

Det ankommer på Aktiemarknadsnämnden att tolka takeover-reglerna (punkten I.2) och att i övrigt uttala sig om vad som är god sed på den svenska aktiemarknaden.

Nämnden gör följande bedömning.

En grundläggande princip i takeover-reglerna är att aktieägare i målbolaget ska behandlas lika. Principen kommer uttryck dels i takeover-reglernas inledning, dels i bland annat punkten II.10. I ett fall där erbjudandet är lämnat i svenska kronor men vissa aktieägare ska få budvederlaget utbetalat i annan valuta, medför likabehandlingsprincipen att en budgivare måste sträva efter att tillämpa en växelkurs i så nära anslutning som möjligt till att utbetalningen av vederlaget påbörjas (jfr AMN 2006:27).

I det nu aktuella fallet är erbjudandet lämnat i svenska kronor men till aktieägare som är antecknade i avstämningsregister hos Euroclear Finland kommer vederlaget att utbetalas i euro. Enligt framställningen medför tekniska begränsningar hos Euroclear Finland att vederlaget i euro inte kan fastställas senare än bankdagen efter acceptfristens utgång. Enligt nämndens mening måste det i detta fall godtas men nämnden vill understryka vikten av att tydlig information om detta lämnas i erbjudandehandlingen.