Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Van Herk Investments B.V. undantag från den budplikt som annars skulle kunna uppkomma som en följd av det aktielånearrangemang som kan komma att användas vid emissionen av aktier i Immunicum AB.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 15 juni 2021 en framställning från Advokatfirman Cederquist som ombud för Van Herk Investments B.V. (“VHI”). Framställningen rör dispens från budplikt enligt lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (LUA).

Framställning

Immunicum AB är ett bolag vars aktier är noterade på Nasdaq Stockholm. Immunicum är ett biofarmaceutiskt bolag som utvecklar immunterapier mot solida tumörer.

Immunicums verksamhet är kapitalintensiv och bolaget har för närvarande ett kapitalbehov för att finansiera sin verksamhet. Immunicum planerar därför att genomföra en riktad emission till utvalda svenska och internationella institutionella investerare.

Immunicum planerar att genomföra den emissionen som en kvotvärdesemission, det vill säga på det sättet att medverkande bank initialt tecknar sig för aktierna och erlägger ett belopp motsvarande de nyemitterade aktiernas kvotvärde för att möjliggöra att de nyemitterade aktierna kan registreras snabbt hos Bolagsverket och därmed levereras till investerarna enligt sedvanligt likvidschema. Bolaget har blivit informerat om att handläggningstiderna för registrering av aktiekapitalökningar hos Bolagsverket under de senaste dagarna blivit betydligt längre än tidigare och att det därför är osäkert om verket kommer att kunna registrera aktierna i sådan tid att leverans till investerarna kan ske enligt tidplan.

Mot bakgrund av ovanstående har de banker som medverkar som rådgivare i emissionen framställt ett önskemål om att VHI, i egenskap av huvudägare i Immunicum, lånar ut aktier i Immunicum till en av bankerna för leverans till investerarna. VHI innehar för närvarande ca 44 % av aktierna och rösterna i Immunicum. Aktielånet skulle innebära att VHI:s innehav tillfälligt minskar, dock inte under 30 procent av aktierna och rösterna i bolaget, för att sedan återgå till det nu befintliga innehavet i samband med att aktierna återlämnas. Den medverkande bank som kommer låna aktier av VHI kommer under den korta period som utlåningen sker inte att utöva någon rösträtt för aktierna.

Hemställan

VHI hemställer att Aktiemarknadsnämnden meddelar undantag från budplikt som annars skulle uppkomma för VHI enligt LUA till följd av aktielånet.

Överväganden

I 3 kap. LUA finns bestämmelser om budplikt. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 4 respektive 5 § LUA efter ansökan ge besked om huruvida budplikt gäller och medge undantag från budplikt. En ansökan kan göras av den som har ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att ge besked om huruvida budplikt gäller och besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.

Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 5 § LUA undantag medges från bestämmelserna om budplikt. Undantag får förenas med villkor. I kommentaren till bestämmelsen har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag anförts bl.a. att omständigheterna i vissa fall kan vara sådana att något kontrollägarskifte de facto inte kan sägas ha skett.

I det nu aktuella fallet innehar VHI omkring 44 procent av totalantalet aktier och röster i Immunicum. Innehavet etablerades genom deltagande i en apportemission där aktierna ifråga utgjorde betalning för VHI:s aktier i ett annat bolag. Nämnden beviljade därför VHI dispens från den budplikt som annars skulle ha uppkommit genom transaktionen (AMN 2020:57). I dispensbeslutet konstaterades att, om VHI genom förvärv av aktier ytterligare ökar sin röstandel, dvs till mer än 44 procent, uppkommer budplikt. Det faktum att dispensen beviljades för just den aktuella transaktionen (apportemissionen) innebär vidare att VHI inte kan minska och därefter öka sitt innehav i intervallet 30 – 44 procent utan att budplikt som utgångspunkt uppkommer. Omständigheterna i det enskilda fallet kan emellertid motivera att dispens lämnas även för en sådan ökning av innehavet.

I förevarande situation avser VHI att i ett på aktiemarknaden allmänt vedertaget arrangemang låna ut en del av sina aktier i Immunicum för att underlätta genomförandet av en nyemission i bolaget. Därigenom kommer VHI:s kapital- och röstandel att minska och, när VHI sedermera får tillbaka de utlånade aktierna, att vara densamma som före utlåningen. För ett sådant arrangemang bör dispens från budplikt (jfr bl.a. AMN 2018:08).

Ansökan om dispens från budplikt ska mot denna bakgrund bifallas.