Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under de i framställningen angivna förutsättningarna, att Kingspan Holdings (IRL) Limited förlänger acceptfristen i det pågående erbjudandet avseende aktierna Nordic Waterproofing Holding AB från tio veckor till högst 18 veckor.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 3 januari 2024 en framställning från Advokatfirman Cederquist som ombud för Kingspan Holdings (IRL) Limited (”Kingspan”). Framställningen rör förlängning av acceptfristen i ett offentligt uppköpserbjudande avseende aktierna i Nordic Waterproofing Holding AB (”Nordic Waterproofing”).

Framställningen

I framställningen anförs följande.

Kingspan offentliggjorde den 10 oktober 2023 ett kontant budpliktserbjudande till aktieägarna i Nordic Waterproofing att överlåta samtliga aktier i Nordic Waterproofing till Kingspan för 160 kronor kontant per aktie (”Erbjudandet”). Aktierna i Nordic Waterproofing är upptagna till handel på Nasdaq Stockholms huvudmarknad. Erbjudandehandlingen avseende Erbjudandet godkändes av Finansinspektionen och offentliggjordes den 22 november 2023. Den initiala acceptfristen för Erbjudandet inleddes den 23 november 2023 och löper till och med den 1 februari 2024. Erbjudandets fullföljande är villkorat av att samtliga nödvändiga myndighetsgodkännanden erhålls. Enligt Kingspans bedömning kräver transaktionen konkurrensgodkännande från EU-kommissionen.

Vid bedömningen av den initiala acceptfristens längd beaktade Kingspan att transaktionen kräver konkurrensgodkännande från EU-kommissionen. Acceptfristen bedömdes vid tidpunkten för Erbjudandets offentliggörande liksom i samband med offentliggörandet av erbjudandehandlingen vara åtminstone så lång att det fanns en rimlig möjlighet att erforderligt tillstånd skulle kunna erhållas inom acceptfristen.

Transaktionen är för närvarande föremål för förhandskontakter med EU-kommissionen. Dessa förhandskontakter är ett initialt steg, varefter formell anmälan kan lämnas in, och varierar betydligt i tidslängd. För att säkerställa en så effektiv process som möjligt kräver dessa kontakter generellt omfattande insamling, verifiering och bearbetning av information, inte minst datapunkter om marknadsandelar i olika avseenden för att kunna upprätta en komplett anmälan. Processen kräver således betydande arbete för Kingspan, och även ingående medverkan från målbolaget och dess dotterbolag. I detta fall har förhandskontakterna, inklusive kontakterna med målbolaget, kommit att bli omfattande för att säkerställa en kvalitativ anmälan. Förhandskontakterna har nu nått ett stadium där Kingspan med större säkerhet kan förutse när en formell anmälan beräknas kunna lämnas in till EU-kommissionen. Med anledning därav och med beaktande av EU-kommissionens handläggningstid kan Kingspan konstatera att erforderligt konkurrensgodkännande från EU-kommissionen inte kommer att kunna erhållas i sådan tid att Erbjudandet kan fullföljas i anslutning till offentliggörandet av utfallet efter den initiala acceptfristens utgång den 1 februari 2024.

För att i möjligaste mån göra acceptfristens längd förutsebar för aktieägarna i Nordic Waterproofing önskar Kingspan, i stället för att förlänga acceptfristen vid utgången av den initiala acceptfristen den 1 februari 2024, redan nu förlänga den initiala acceptfristen så att erforderligt godkännande kan hinna erhållas inom denna. Baserat på Kingspans tidigare erfarenhet av liknande processer hos EU-kommissionen och mot bakgrund av de frågor som ställts av EU-kommissionen är Kingspans bästa bedömning att godkännande kommer att kunna erhållas under den första fasen av konkurrensprövningen, senast i slutet av mars 2024, och att den initiala acceptfristen därmed kan omfatta upp till 18 veckor. I enlighet med vad som tidigare angivits förbehåller sig Kingspan rätten att förlänga acceptfristen liksom att senarelägga utbetalning av likvid för det fall så behövs för att erforderligt godkännande ska hinna erhållas.

Hemställan

Mot bakgrund av vad som anförts ovan hemställer Kingspan att Aktiemarknadsnämnden beviljar Kingspan dispens från punkten II.7 i Nasdaq Stockholms takeover-regler och tillåter att Kingspan förlänger den initiala acceptfristen för Erbjudandet från tio veckor till högst 18 veckor.

Överväganden

I lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (LUA) finns det bestämmelser om offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier. Ett offentligt uppköpserbjudande får lämnas endast av den som gentemot den börs som driver den reglerade marknad där målbolagets aktier är upptagna till handel har åtagit sig att bl.a. följa de regler som börsen har fastställt för sådana erbjudanden (2 kap. 1 § LUA). Det innebär att den som vill lämna ett offentligt uppköpserbjudande avseende ett bolag med aktier noterade på Nasdaq Stockholms huvudmarknad måste följa börsens takeover-regler. Det ankommer på Aktiemarknadsnämnden att tolka och pröva frågor om dispens från dessa regler (punkten I.2).

Takeover-reglerna vilar på vissa i reglernas inledning redovisade principer. En av dessa principer är att ett uppköpserbjudande inte får hindra målbolaget från att bedriva sin verksamhet under längre tid än vad som är skäligt. I linje med denna princip föreskrivs i punkten II.7 att den initiala acceptfristen i ett erbjudande får vara högst tio veckor och att, vid en eventuell förlängning av acceptfristen, den sammanlagda fristen inte får vara längre än tre månader. Om fullföljandet av erbjudandet är villkorat av myndighetstillstånd får emellertid den sammanlagda acceptfristen i avvaktan på sådant tillstånd uppgå till högst nio månader. I kommentaren till bestämmelsen erinras om att Aktiemarknadsnämnden enligt punkten I.2, på begäran av budgivaren, kan medge undantag från tidsfristerna.

Kingspan har hemställt om att få förlänga acceptfristen i det pågående erbjudandet till aktieägarna i Nordic Waterproofing från tio veckor till högst 18 veckor. Mot bakgrund av de i framställningen redovisade skälen för en sådan förlängning ska enligt nämndens mening hemställan bifallas.