Hör du till dem som har hört av sig till FARs medlemsrådgivning för att få hjälp med en knivig revisionsfråga? Då är möjligheten stor att du har pratat med Johanna Svensson, auktoriserad revisor på FAR.

När Johanna valde att läsa ekonomi hade hon siktet inställt på att arbeta som controller, gärna i en storstad. Men när hon i slutet av sin utbildning studerade i London insjuknade hennes mamma i cancer och Johanna började se på livet med lite andra ögon.

– Närheten till familj och vänner blev ännu viktigare för mig och jag bestämde mig för att söka mig tillbaka till Kristianstad efter studierna. Jag började titta efter jobb inom ekonomi i Kristianstad och såg att EY sökte revisionsmedarbetare. Jag hade inte haft några tankar på att bli revisor men arbetsbeskrivningen lät intressant så jag skickade in en ansökan.

Det skulle visa sig vara ett lyckosamt val.

– Jag har aldrig ångrat att jag valde revisorsyrket. På EY hade jag förmånen att arbeta med väldigt kompetenta kollegor och jag fick redan från början ta ett stort ansvar inom de uppdrag jag arbetade med. Det gjorde att jag tidigt visste att jag ville ta steget att bli auktoriserad.

Att ha arbetat som revisor på en stor byrå i en medelstor stad och med ägarledda företag har gett Johanna en bred kompetens, något hon tror är värdefullt på många sätt. Nära kontakt med kollegor och att känna glädje i arbetet är också viktigt för Johanna.

– Jag har haft förmånen att ha kollegor som har trott på mig och som har hjälpt mig att ta nästa steg i min karriär. Det har betytt mycket för mig.

När Johanna blev tipsad om att FAR sökte en revisor var det möjligheten att påverka branschen och att arbeta med normgivning som lockade henne. Och visst gör hon skillnad, både för FARs medlemmar och branschen i stort.

– Jag arbetar både med regelutveckling och metodikfrågor som ofta är ett långsiktigt arbete, och med medlemsrådgivningen där jag är ett bollplank i det som sker här och nu. Jag trivs otroligt bra på FAR, det finns så mycket kompetens, både hos kollegor och hos medlemmar som engagerar sig i våra olika grupper och projekt.

Text: Pernilla Halling