Nu har de första årsredovisningarna och revisionsberättelserna lämnats in till Bolagsverket via separata filer. Under 2020 hoppas Bolagsverket att minst 20 procent av inlämningarna ska vara digitala.

Sedan 14 december går det att ladda upp årsredovisningen och revisionsberättelsen från olika programvaror, något Bolagsverket hoppas ska få fler att lämna pappershanteringen. Själva uppladdningen av filerna behöver inte ske samtidigt, men när båda är uppladdade kopplas de ihop av den som undertecknar fastställelseintyget.

I skrivande stund har tre programvaruleverantörer blivit godkända av Bolagsverket och kan nu erbjuda funktionen; E-revisor.se, Hogia och Briljant Ekonomisystem.

– Ytterligare fem programvaruleverantörer blir klara innan sommaren. De har flaggat för att de jobbar med att anpassa sina programvaror, säger Nina Brede, verksamhetsutvecklare på Bolagsverket.

Nu har de första företagen laddat upp årsredovisningen och revisionsberättelsen med nya funktionen.

– Jag hoppas att vi strax får in flera med olika kombinationer av programvaror. Denna möjlighet tror vi kommer att öka den digitala inlämningen, säger Nina Brede.

Bolagsverkets mål är att det totala antalet digitala inlämningar ska vara 20 procent och att 90 procent automatavslutas, det vill säga att ingen på myndigheten behöver lägga en manuell hand på dessa.

Text: Sofia Hadjipetri Glantz