Att lansera en ny modell för premiepension efter bara ett år, och utan en analys av de långsiktiga effekterna, kan få långtgående konsekvenser. Det skriver FAR i ett remissvar på betänkandet Ett bättre premiepensionssystem.

FAR är positiva till att Pensionsmyndigheten arbetar mot givna mål och att det i dag existerar en valmiljö med valfrihet. Men konstaterar vidare att förslagen medför stora konsekvenser för individ och samhälle och att konsekvensanalysen för kritiska områden är bristfällig. Då dagens modell för premiepension inrättades under 2019 är de långsiktiga effekterna svåra att analysera efter så kort tid.

– Nuvarande modell för premiepension har funnits i ett år, medan den gamla modellen fanns i 20 år. Vi anser att man behöver lite mer kunskap om det nya innan man gör förändringar, säger Sussanne Sundvall, ordförande i FARs Specialistgrupp för finansiella bolag.

FAR lyfter fem områden som behöver utredas närmare; bolagsstyrning, kapitalförsörjning, hållbarhet, urval av fonder samt problemställningar med avseende på placeringar i indexprodukter.

– I remissen finns en konsekvensanalys, som skulle kunna utvecklas. För det här är stora frågor som berör många och får betydande konsekvenser, säger Sussanne Sundvall.

Text: Sofia Hadjipetri Glantz