Redovisnings- och lönekonsulter behöver ändra sitt sätt att arbeta och gå mer mot den coachande rådgivarens roll. I det ingår att fokusera på kundvärdet.

Fördelningen mellan redovisning och rådgivning är hos många byråer i dag 80/20. I framtiden spås relationen bli den omvända.

Redovisnings- och lönekonsulternas yrkes­roller kommer att bli mer rådgivande och coachande – och konsulten kommer i större utsträckning arbeta med att hitta rätt systemlösningar samt utbilda kunden i att hantera dem rätt, skriver FAR i en ny framtidsspaning som sträcker sig två år fram i tiden.

Hur tar man då steget mot mer rådgivning och en ny affärsmodell för byrån?

– Börja gräva där ni står. Kom ihåg att alla på byrån inte behöver bli rådgivare, vissa har större fallenhet för det än andra. Det handlar om specialisering på byrån och att hitta relevanta uppgifter för alla. Man ska också våga göra slut med kunden där värdegrunden inte stämmer överens med byråns. Skapa olika prismodeller och paketeringar. Testa, förbättra, testa... igen och igen. Ta betalt för de år av erfarenhet som det har tagit dig att kunna svara på kundens specifika fråga på bara en kvart eller en halvtimme, tipsar Hanna Montoya, Auktoriserad Redovisningskonsult FAR och VD på Keeper.

Text: Sofia Hadjipetri Glantz