När detta skrivs har regeringen just presenterat sitt första krispaket om korttidsarbete, tidigare korttidspermittering. Stödet handläggs av Tillväxtverket. Reglerna har aldrig tillämpats tidigare. Trycket från politik och näringsliv är stort. Företag blöder och pengar måste ut. Snabbt.

Stödet är inga helikopterpengar som ges till alla, men det är lätt att förledas att tro det. I vart fall om man följer Tillväxtverkets information om stödet och hur detta söks. Informationen är föredömligt enkelt utformad, nästan förförisk. Företag som tycker att de kvalificerar, om verket delar uppfattningen, får ett preliminärt beslut om stöd. Stöd kan återkallas och krav på återbetalning framställas om felaktiga uppgifter lämnats. Fine.

Men det förutsätter att de underlag som krävs för stödet är i vart fall någorlunda precisa, så att företag vet vilka krav som ställs.

Jag har läst både underlaget för beslutet i riksdagen, finansutskottets betänkande nr 51, och informationen på Tillväxtverkets hemsida. Jag uppfattar kraven i riksdagsbeslutet som skarpare och högre. Detta kan bli en bumerang vid en uppföljning av det preliminära beslutet. Lägg därtill att inte heller beslutet i riksdagen är särskilt precist.

Några exempel på varför råd inte bör ges.

  1. Företaget ska kunna visa på tillfälliga och allvarliga ekonomiska svårigheter att klara utmaningar i kölvattnet av covid-19. Detta ska visas i efterhand, men vad innebär det?
  2. Tillväxtverket tycker att det är olämpligt att företag gör stora aktieutdelningar och samtidigt får stöd. Riksdagens formuleringar är skarpare. Stödet kan därför regleras vid avstämningen som sker efter att stödet beviljats preliminärt.
  3. Anställda som inte är verksamhetskritiska måste först sägas upp. Vilka är det?

FAR har adresserat frågan om utdelningar och koncernbidrag, men inte fått annat svar än ovan. Rättssäkerhetsfrågor är av sekundärt politiskt intresse för stunden. Den fighten får tas när krav på återbetalningar reses, eller successivt dessförinnan. Ovan är ingen kritik, men ett tecken i den tid vi nu befinner oss i.

Hans Peter Larsson är skatteansvarig på FAR och Auktoriserad Skatterådgivare FAR.