Nu finns en guide för att redovisningskonsulten ska slippa hamna i en situation där hen omedvetet medverkar till brottslig verksamhet.

I en uppdaterad guide kring hur redovisningskonsulten ska agera när det gäller ekobrott finns en mängd varningssignaler och tips på vad konsulten ska tänka på. Eftersom fel och brister i företagets redovisning kan vara ett brott är det av största betydelse att redovisningskonsulten är uppmärksam och medveten om vad som gäller. I annat fall kan redovisningskonsulten riskera att medverka till kundens brottsliga verksamhet och därmed själv begå ett brott.

I guiden beskrivs vissa typsituationer som redovisningskonsulten bör vara särskilt uppmärksam på och undersöka närmare. Det är också oerhört viktigt för redovisningskonsulten att klargöra rollerna mellan denne själv och kunden och vem som är ansvarig för vad.

– Om klienten inte kommer med alla underlag, vilket kan vara vanligt, då ska redovisningskonsulten efterfråga materialet och dokumentera all korrespondens kring det, säger Henrik Lundin, strategisk revisor på rättsenheten på Ekobrottsmyndigheten

Text: Sofia Hadjipetri Glantz