Över 100 000 företag har med digital teknik snabbt beviljats preliminärt korttidsstöd. Över 500 000 anställda och ägare berörs. Inga långsamma handläggare utan snarast helikopterpengar från skyn. Klicka på knappen ”Jag intygar på heder och samvete att företaget uppfyller kraven för stöd”. Pengarna på kontot dagen efter. Omkring 95 miljarder betalas ut. Ingen liten summa.

Kanske är det förmätet att fråga – vad gäller?

Två frågor är i fokus. Vad menas med att företaget ska ha ”tillfälliga och allvarliga ekonomiska svårigheter” och, får utdelning och/eller koncernbidrag lämnas om företag ska kunna få stöd?

Rimligen har företag använt sig av tillämpande myndighets, Tillväxtverkets, webb för att se om de kan få stöd. Inte ett ord på webben om vad som avses med ”allvarliga”. I regeringens förslag finns däremot väl beskrivet vad företag ska visa för att få stöd och vilka underlag som behövs. ”Ja-klicket” ger bara ett preliminärt beslut.

Nästa fråga, utdelning? I regeringens förslag inget förbud alls. Frågan nämns inte ens. Riksdagen lade sedan till att ”utdelningar och andra liknande utbetalningar” inte fick lämnas om företag skulle få stöd. Tillväxtverket tolkade detta som att endast ”större utdelningar” diskvalificerade från stöd. Om koncernbidrag inte ett ord, trots att frågan ställts.

Men då reagerade politikerna och kallade till sig Tillväxtverket. Dagen efter ändrades webbsidan. Inga utdelningar! Koncernbidrag? Några dagar senare började media skriva om koncernbidrag som lämnades till ägare i Tyskland. Därefter sattes stopp även för sådana. Under vilken tid undrar ni kanske? Jag med!

Vad händer med företag som lämnat utdelningar som inte anses som ”större”? Vilka underlag behövs för att visa att svårigheterna är ”allvarliga”? Bollen har passats till Skatteverket som gör efterkontrollerna inför de slutliga besluten om stödet.

Hans Peter Larsson är skatteansvarig på FAR och Auktoriserad Skatterådgivare FAR.