Innehåll

Balans nr 5 2020

Innovativa rådgivare

Duon från Jönköpingstrakten lockades av att bli mer innovativa och snabbrörliga. När en företagsgrupp som satsar på småländska bolag erbjöd Cecilia Käppi och Johan Zackrisson att starta upp en verksamhet som tillhandahåller redovisning, rådgivning och verksamhetsutveckling tackade de snabbt ja.

Mitt i Gnosjöandan, denna svenska mytomspunna företagsamhet som kännetecknas av innovation och driv, har både Cecilia Käppi och Johan Zackrisson sin hemvist. Efter två decennier på EY i Jönköping, respektive Värnamo och Gislaved, kände båda att de ville göra något annat. Bli egna.

Då kom MIDAQ, investmentbolaget som koncentrerar sig på småländska företag, och erbjöd dem att starta bolagets konsultben med fokus på redovisning, rådgivning och interimslösningar. Entré: redovisningsbyrån VALIDI.

Byrån föddes i juni 2019 och ett år senare har Cecilia Käppi och Johan Zackrisson, båda med titeln Auktoriserad Redovisningskonsult FAR, skaffat ett gäng kunder, förvärvat Ekoteamet Redovisningskonsult, och har i nuläget en personalstyrka på tio personer. Ett fast kontor existerar inte. I stället finns VALIDI på aktivitetsbaserade mötesplatser i Växjö, Jönköping och Anderstorp.

– I en stor byrå kan det vara lite tungrott. I en liten byrå kan man rulla bollen själv. Cissi och jag blev sammanförda och visste inte vad detta skulle mynna ut i. Det var ett vitt papper. Men vi är båda snabbrörliga och har lätt att anpassa oss till kundernas behov, säger Johan Zackrisson.

På grund av pandemin genomförs intervjun över telefon. Och på tal om den annorlunda våren och försommaren, har den inte påverkat den unga byrån allt för mycket. Beläggningen har varit solid och kontakter med kunder har mestadels skötts via telefon eller onlinetjänster.

– Vi har varit flexibla och digitala från start och det är med stor ödmjukhet vi har kunnat konstatera att vi inte har blivit särskilt drabbade av corona. Men vissa tjänster har påverkats, som transaktioner, köp och sälj av bolag, fortsätter Johan Zackrisson.

– Sedan hade vi ett starkt behov av att ta in nya medarbetare men valde att stanna av rekryteringsprocesserna under ett par månader. Samma sak med marknadsbearbetningen, tillägger Cecilia Käppi.

Medarbetarnas engagemang och kompetens är viktiga hörnstenar i framtidsarbetet. Byrån arbetar digitalt och molnbaserat och räknar med att AI och annan teknik i en nära framtid tar över den enklare redovisningen.

– Vår styrka är rådgivningen. Vår tro är att den löpande redovisningen som tjänsteerbjudande måste finnas kvar och vara stabil, enkel och effektiv. Och den måste ge underlag till rådgivningen. Men den kommer bli allt mer teknikdriven. Det är rådgivningen vi satsar på, säger Cecilia Käppi.

Och namnet VALIDI – var kommer det ifrån?

– Det var en process att hitta ett namn vi kunde få igenom. Men så fastnade vi för detta. Vi vill att man ska associera till ord som att validera och säkerställa – och vår röda tråd: att vi skapar värde till kunden. Vi är inte en renodlad redovisningsbyrå fast i gamla spår. Vi vill få en ekonomi- och rådgivningsstämpel. Vara en framtidsbyrå, avslutar Cecilia Käppi.

Text: Sofia Hadjipetri Glantz