Näringsministrar i Norden har godkänt en färdplan som förenklar samarbete mellan nordiska företag och med myndigheter.

Initiativet Nordic Smart Government (NSG) har sysselsatt Bolagsverket och dess systerorganisationer i Norge, Danmark och Island i fyra år.

1 september i år godkände Nordens näringsministrar färdplanen för NSG, som går ut på att små och medelstora företag i realtid och på ett säkert sätt utväxlar ekonomisk data mellan varandra och med myndigheter. Då företagens rapportering och kreditupplysningar sker i realtid, kan den samlade vinsten räknas i miljarder, enligt Bolagsverket.

Nästa steg går ut på att det offentliga och privata tillsammans ska implementera faktiska initiativ. Konkret tittar man på att utvidga användningen av elektroniska fakturor i Norden. En faktura från Sverige ska enkelt kunna bokföras i exempelvis Danmark.

– Företagen har full kontroll över sina uppgifter, kan dela data i realtid och minska sin administration och uppgiftslämnande betydligt. Lättillgänglig och högkvalitativ data bidrar samtidigt till att skapa tillväxt och nya affärsmöjligheter, säger Annika Stenberg generaldirektör på Bolagsverket, på myndighetens webb.

Sofia Hadjipetri Glantz