CH Witts pris 2020 för bästa artikel i Balans går till Niclas Hellman. ”Fullkomligt lysande” är juryns omdöme om artikeln.

Niclas Hellman, professor vid Handelshögskolan i Stockholm tilldelas CH Witts pris 2020 för bästa artikel i Balans. Artikeln ”Redovisning av kreditförluster i svenska banker” är publicerad i Balans fördjupningsbilaga nr 2 2020.

– Jag är mycket glad över att ha fått det här priset. Idén till artikeln fick jag under våren. Synen på kreditförluster har förändrats över tiden och det är intressant att se hur pendeln svänger, säger Niclas Hellman.

Juryn skriver bland annat:

”Niclas Hellman har en solid forskarbakgrund och hans artikel är inte bara aktuell, den är explosivt bra! Den är fullkomligt lysande! Denna genomgång av bankernas olika tillvägagångssätt borde vara obligatorisk läsning för alla bankanställda, investerare och analytiker. Artikeln kommer att vara aktuell en lång tid framöver och juryn ser framemot uppföljningar.”

Juryns hedersomnämnande går i år till de övriga artiklar som i Balans fördjupningsbilaga nr 2 2020 behandlade olika vinklar på coronakrisen.

Priset instiftades av PwC till CH Witts minne och delades ut första gången 1981.

Charlotta Marténg