Innehåll

Balans nr 6 2020

Delat ledarskap dubbel framgång

Minst fyra plus på allt. Och att vara bäst på att ställa om till nya förutsättningar. Det är devisen som WinWin, Årets framtidsbyrå, lever efter.

En tydlig affärsmodell och delat och innovativt ledarskap med hållbarhet i fokus gjorde WinWin Ekonomi till vinnare av Årets framtidsbyrå 2020. När Balans samtalar med bröderna Ludvig och Martin Grimlund har det hunnit gå några dagar sedan prisutdelningen i samband med FARs stämma. En annorlunda prisutdelning då den genomfördes helt digitalt. På WinWin Ekonomi har medarbetarna också hunnit med en digital AW för att fira segern.

– Det är klart att vi hade hoppats att vi skulle vinna, när vi var en av de tre nominerade, men vi vågade ju inte ta ut segern i förskott, säger Ludvig Grimlund, Auktoriserad Redovisningskonsult FAR och VD.

Att ledarskapet är viktigt på en arbetsplats skriver nog nästan alla under. Men vad innebär då delat och innovativt ledarskap? På WinWin Ekonomi betyder det att man inte fäster så stor vikt vid titlar, har en relativt platt organisation och att medarbetarna uppmuntras vara delaktiga i byråns utveckling.

– De som vi anställer ska så klart vara engagerade i sin roll, men även ha ett bredare perspektiv. Vi vill att de ska vara engagerade i helheten och att de ska bidra till att förbättra byrån, säger Martin Grimlund, marknads- och HR-ansvarig.

WinWin Ekonomis interna kultur bygger på en stark teamkänsla. Den utvecklas genom exempelvis dagliga frukostar och andra gemensamma aktiviteter. Ett annat sätt att stärka gruppkänslan är att låta grupperna sätta sina egna kvartalsmål samt besluta vilka aktiviteter som ska genomföras för att nå målen. Ledningen anger endast de mer långsiktiga målen.

2015 träffade Balans WinWin Ekonomi. Då hade byrån funnits i fyra år och gått från några få till 15 anställda. Kontoret låg i ett av två grindhus vid infarten till Slakthusområdet i Stockholm, bara ett stenkast från Globen, och byrån hade dessutom precis öppnat ett kontor i Väsby. Sedan dess har WinWin Ekonomi växt ytterligare och har i dag 30 anställda, och förfogar över våningsplan i båda grindhusen vid Slakthusområdet.

Missionen är att kunna hjälpa fler företag. För att kunna göra det har bröderna Grimlund fått tänka till när de byggt organisationen och arbetat hårt för att få rätt kompetens på rätt plats. WinWin Ekonomi har de senaste åren byggt team med olika inriktning. Bland annat har man ett team med lönekonsulter, och ett annat team med redovisningskonsulter inriktade enbart på utlandsägda företag.

Förutom redovisningskonsulter och lönekonsulter har bolaget flera specialistroller. Exempelvis arbetar två medarbetaer med onboarding av nya kunder och har fokus på integrationer, teknik, att få behörigheter på plats och att utbilda kunderna i systemen som används.

– Då får vi effektiva processer med högre kvalitet och redovisningskonsulten kan ägna sig åt det hen är bäst på, säger Martin Grimlund.

WinWin Ekonomi följer Visma Panalitix utvecklingsmodell och ska nu gå in i ett tolvmånadersprogram med syfte att utveckla rådgivningsverksamheten till kunder. Utöver det har man nyligen anställt två kundkoordinatorer som ska avlasta löne- och redovisningskonsulterna.

– Vi har kommit upp i den storleken att vi har resurserna att satsa på mer specialisering och stödtjänster, konstaterar Martin Grimlund.

Flera faktorer i byråns arbetssätt bidrog så klart till utmärkelsen Årets framtidsbyrå.

Har ni något tips till andra byråer där ute, som nu nästan har ett år på sig till nästa gång?

– Se till att vara bra, håll en hög nivå inom alla områden, minst fyra plus på allt. Välj utöver det ett område där ni ska vara bäst, och ansträng er hårt för att nå det. Det är så vi arbetar och det har fungerat bra för oss, säger Ludvig Grimlund.

Charlotta Marténg

Vinnare av Årets framtidsbyrå 2020

Juryns motivering:

”Med en tydlig affärsmodell, byggd på ett delat och innovativt ledarskap med hållbarhet i fokus, driver byrån kloka beslut på sin förändringsresa och växer med bibehållen lönsamhet.

På ett föredömligt och trivsamt sätt involverar ledningen personalen för att skapa trygghet och långsiktiga relationer.

Byrån visar på ett exemplariskt sätt hur man driver ett företag med tydliga mål. Årets vinnare visar att de inte bara är 2020 års framtidsbyrå. Vinnaren är en framtidens byrå.”