Varbergs Revisionsbyrå erbjuder tjänster inom branschens fyra områden; revision, redovisning, skatt och lön, med ett stort gäng auktoriserade medarbetare. Här finns ingen färdig mall – fokus är på kundens individuella behov.

Vad vill kunden ha för hjälp av Varbergs Revisionsbyrå? En självklar fråga i första kontakten, och som inte har ett givet svar.

– Vi stöper inte kunderna i samma form. Vi fokuserar på vad kunden vill ha för tjänst av oss. Om vi sedan tycker att vissa av dem behöver digitalisera, då hjälper vi dem med det, säger Lena Fiedler, auktoriserad revisor och partner på byrån.

Varbergs Revisionsbyrå har auktoriserade revisorer, redovisningskonsulter och skatterådgivare på plats. Några av konsulterna är specialiserade inom löneadministration. Och snart hoppas man även kunna stoltsera med en auktoriserad lönekonsult.

Att byrån kan leverera samtliga tjänster ses som positivt, av både kunder och medarbetare. Att det finns en intern skattespecialist är dock framförallt ett erbjudande till kunderna.

– Just inom skatt kommer det specialfrågor som del av revisionen, eller frågor kring skattekonsekvenser av transaktioner. Andra skattetjänster som efterfrågas är deklarationer eller allmän skatterådgivning, exemplifierar Niclas Christiansson, Auktoriserad Skatterådgivare FAR och partner.

Som ensam skatterådgivare på byrån började han för ett par år sedan anordna träffar för personer i västra Sverige med skatt som specialitet. Dels för möjligheten att diskutera komplexa ämnen i ropet, dels för nätverkandet.

– Det var länge sedan vi hade träffar, men jag ser ändå till att hålla kontakten med ett par av dem i gruppen. Att kunna bolla frågeställningar inom moms är exempelvis till stor hjälp, för mig och i förlängningen för kunderna, säger han.

I Varberg har byrån funnits sedan 1967, en omtyckt arbetsplats med relativt låg personalomsättning. Orten är liten och företaget känt, inflödet av kunder har heller aldrig varit ett problem.

– Ett sätt att få nya kunder har annars varit via Timbanken, ett EU-projekt sponsrat av Region Halland som erbjuder företag och entreprenörer kostnadsfri rådgivning och affärsutveckling, säger Marie Svensson, auktoriserad revisor och partner samt konsult för Timbanken ihop med Lena Fiedler.

Och digitaliseringsresan? Precis som i kundernas fall pejlar man av läget. Digitalisering och automatisering är på agendan, men alla måste hänga på.

– Digitala akter och tjänster för digital signering har vi redan, men vi har inte gjort hela den digitala resan. Den pågår hela tiden och blir nog aldrig helt färdig. Det är också viktigt att få med sig alla medarbetare, säger Lena Fiedler.

Sofia Hadjipetri Glantz