I skrivande stund har snart en månad av 2021 hunnit gå. En tillfällig pandemilag finns på plats och restriktionerna för att motarbeta coronapandemin påverkar fortfarande allas vår vardag. Och kommer så att göra under överskådlig tid framöver. Samtidigt känns det lite ljusare. Inte bara har dagarna blivit längre, vaccinationerna mot covid-19 har kommit igång och i kalendern närmar sig våren. Det känns som det finns hopp.

Det är viktigt att påminna sig om, både för företagarna som kämpar för sina livsverk och för alla er i branschen som brottas med att bena ut vad som gäller runt stödåtgärderna för att kunna hjälpa näringslivet på bästa sätt.

En grupp som hamnat i fokus under pandemin är lönekonsulterna. I det här numret möter vi Pernilla Broberg, Auktoriserad Lönekonsult FAR och partner på Grant Thornton. Hon vill vara en förebild för alla som jobbar med lön och strävar efter att sprida ”löneglädje”.

Vi träffar också Sofia Götmar-Blomstedt, den första kvinnan i toppen på PwC. VD sedan drygt ett halvår. Sofia representerar en ny generation ledare och har fokus på digitalisering, hållbarhet och mångfald. Viktiga frågor för oss alla.

Fokus i detta nummer läggs på digitala signaturer och på Nordic Smart Government som handlar om att dra nytta av digitaliseringens potential. Visionen innebär en frigörelse för företagarna, men finns där en plats för konsulterna? Ja, säger flera branschröster i reportaget. Missa inte!

Trevlig läsning!

Charlotta Marténg, chefredaktör för Balans.

Hör gärna av dig till mig på charlotta.marteng@far.se