Nu börjar implementeringen av informationsplikten DAC 6, för skatte­rådgivare och i viss mån revisorer och redovisningskonsulter gälla.

Efter löpande dialog med FAR har Skatteverket presenterat relevant vägledning och förtydligat vilka transaktioner det ska upplysas om.

– Varje råd eller överföring till utlandet måste från och med årsskiftet stämmas av mot dessa regler för att undgå risk för att rådgivaren annars får betala en sanktionsavgift, det vill säga, i praktiken böter. I de flesta fall kommer man dra slutsatsen att inrapportering inte behövs, men avstämningen måste ändå göras så fort man har en utlandsaffär där man ger råd, säger Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR och Auktoriserad Skatterådgivare FAR.

Sista datum när Skatteverket behöver att byråerna redogör för de gränsöverskridande rapporteringspliktiga arrangemang som gjordes tillgängliga, blev klara för implementering, eller vars genomförande påbörjades 1 juli till och med 31 december 2020, är 31 januari 2021.

Historiska arrangemang, där första steget i implementeringen togs mellan 25 juni 2018 och 30 juni 2020, ska lämnas in till myndigheten senast 28 februari 2021.

Sofia Hadjipetri Glantz