Medarbetare i revisions- och rådgivningsbranschen vill jobba hemma – även när smittspridningen har lagt sig.

Hur resonerar den svenska revisions- och rådgivningsbranschen och hur ska arbetet utföras ”efter pandemin”? Balans rundkoll hos storbyråerna visar att frågan i allra högsta grad stöts och blöts hos Big 8.

Samtliga byråer Balans varit i kontakt med nämner att personalen är positiv till att fortsätta arbeta hemifrån, minst ett par dagar i veckan. Samtidigt finns också andelen ”medarbetare som den dagen den här pandemin är över aldrig någonsin vill arbeta från sitt köksbord igen”, som Aspias HR-chef Pia Törnqvist uttrycker det.

Förutsättningarna för en bra arbetsmiljö måste finnas i hemmet, samtidigt som sociala möten även behöver kunna skapas i den digitala miljön, kommenterar flera från Big 8.

Grant Thornton har gett anställda förmånen att använda 5 100 kr på valfria arbetsredskap som underlättar i vardagen – och som levereras hem.

– Flexibilitet och självledarskap kommer att vara ännu viktigare när arbete är något du gör och inte en plats du är på, skriver Grant Thorntons People & Culture Director Pia Håkansson till Balans.

Det byråerna nu behöver fortsätta göra är att hitta strategier för den mest flexibla situationen för medarbetarna. Vad detta är kollas av med jämna mellanrum genom medarbetarundersökningar och pulsmätningar.

– I den senaste medarbetarundersökning i december avseende effekterna av covid-19 framkom att man gärna vill fortsätta ha möjlighet att arbeta hemifrån samt ha möten och utbildningar digitalt när pandemin är över. En kombination av arbete hemma, på kontoret och ute hos kund är det optimala, uppger Katarina Ljungqvist, auktoriserad revisor och administrativ chef på Mazars.

I PwC:s fall har däremot pandemin lett till mindre anpassningsbara arbetsdagar.

– För oss har pandemin inneburit en minskning i den flexibiliteten, där vi har behövt ha tydliga riktlinjer för distansarbete. När smittspridningen upphör kommer vi kunna öka den enskilda flexibiliteten igen, så att arbetssituationen anpassas till individens önskemål, svarar PwC:s personaldirektör Katarina Roddar.

Sofia Hadjipetri Glantz