Den som slår upp ordet revolution i SAOL, Svenska akademiens ordlista, får utöver förklaringen politisk omvälvning även stor samhällelig förändring. Och det är väl precis vad som kan sägas pågå just nu. Inte minst när det gäller synen på vår framtida arbetsplats. Sedan coronapandemin slog till för drygt ett år sedan har jag kanske varit inne på FAR:s kontor ett tiotal gånger. Och då har det varit mer eller mindre tomt på kollegor.

Balans frilansskribent Rakel Lennartsson fick i uppdrag att ta reda på hur framtidens arbetsplats kommer att se ut. Resultatet är spännande! Som exempel kan nämnas att Grant Thornton till och med strukit ordet kontor ur sin vokabulär. Vilket ord som används i stället? Mötesplats!

Ett företag som var tidigt ute med den synen på arbetsplatsen var Google, vars kontor varit kända för att verkligen inte se ut som traditionella kontor och där personalen sedan flera år haft möjlighet att arbeta hemifrån. Under senaste året när hemarbete blivit norm har bland andra Spotify gått och ut och lanserat sin nya jobbmix ”work from anywhere”. Men vad gör då det här med oss anställda? En sak som är tydlig är att det ställer nya krav på ledarskapet och även på arbetsmiljöansvaret. Mycket har hänt sedan Distansarbetsutredningen kom 1998 konstaterar forskaren Peter Arnfalk.

Helt klart kan vi konstatera att en spännande tid med fortsatta förändringar ligger framför oss! Och som Spotifys HR-chef Katarina Berg säger i en intervju i tidningen Chef: ”Vad du gör syns ju oavsett var du sitter”

Charlotta Marténg, chefredaktör för Balans.

Hör gärna av dig till mig på charlotta.marteng@far.se