Innehåll

Balans nr 3 2021

Liten byrå med stor kompetens

Drömmen att starta eget fanns hela tiden i bakhuvudet. Efter 18 år som kollegor stämde allt och de tog klivet och hoppade. Sedan årsskiftet driver Erika Öberg och Christine Forsbäck byrån EC Revision i Piteå.

Trots avståndet mellan våra skärmar går det inte att missta sig på den kollegiala och vänskapliga stämningen mellan Erika Öberg och Christine Forsbäck där de sitter bredvid varandra och fyller i den andres meningar. Men så hade de också jobbat ihop i 18 år, innan de hösten 2020 sade upp sig från LR Revision & Redovisning Norr i Piteå för att starta egen byrå på orten.

− Vi förde länge diskussioner med vår förra arbetsgivare men lyckades inte komma överens om något som kändes bra för oss alla. Jag är dessutom tio år äldre än Erika och ville driva eget innan det blev för sent, säger Christine Forsbäck, som är godkänd revisor.

− Magkänslan sa att vi var tvungna att gå vår egen väg. Vi är trygga med varandra och båda kan jobba med bokslut, revision, skatt och rådgivning, även med redovisning, så vi kan växelverka, fortsätter Erika Öberg, med titlarna auktoriserad revisor och Auktoriserad Redovisningskonsult FAR.

Eftersom de inte hindrades av några klausuler kunde de köra i gång redan från årsskiftet. Och uppdragen började genast rulla in. Dels följde flera långvariga kunder med, dels kom det in nya. Christine Forsbäck har även konsultuppdrag ett par dagar i månaden.

Främst vill ägarduon jobba med revision, rådgivning och svåra bokslut och har därför inlett samarbeten med mindre redovisningsbyråer i Piteå som kan bistå med den löpande bokföringen. Men de har också fått propåer om samarbeten från Gävle och Skåne.

I skrivande stund finns det tillfälliga kontoret i centrala Piteå, i väntan på att lokalen de har bestämt sig för i Furunäset företagsby ska bli ledigt. Trots många övertidstimmar de senaste månaderna har de inte ångrat en sekund att de vågade ta det där klivet.

− Jag var rätt nöjd med min lön och pension innan jag sade upp mig, och det kommer säkert dröja innan jag kommer upp i den lönen igen. Men jag sökte en utmaning i arbetet och det är så mycket roligare att jobba åt sig själv. Nu kan vi i större utsträckning själva bestämma vad som ska köpas in och vilka utbildningar vi vill gå, säger Christine Forsbäck.

Men visst finns det gott om frågetecken och utmaningar.

− Som fakturering. Vi tittar på om vi ska lämna fasta priser på vissa uppdrag. Men vi är inte så vana vid att fakturera, utan vid att arbeta, skrattar Erika Öberg.

Sedan har vissa kostnader skenat i väg, som IT-system och programvaror. Tack vare att de har kunnat fortsätta vara med i nätverket LR Revision & Redovisning har de haft möjlighet att använda sig av vissa rabatter. Och de tipsar andra som vill följa deras exempel att våga be om hjälp.

− Vi hade en IT-strateg som hjälpte oss köpa in datorer, sedan behövde vi hjälp med att få ihop strukturen. Det slutade med att vi hyrde in oss på en server för att ha backup. Det kändes genast tryggare. Vi får hjälp med uppdateringar, säkerhetskopieringar och att allt lagras rätt, säger Christine Forsbäck.

− Vi är så glada att vi tog det här steget. Vi har kunnat ta in nya uppdrag där vi får utmaningar, något vi tycker är jätteroligt och får oss att växa ihop med kunderna, avslutar Erika Öberg.

Sofia Hadjipetri Glantz