Innehåll

Balans nr 5 2021

Hållbarhetsfrågorna ökar branschens attraktionskraft

Ingen har väl kunnat undgå FN:s klimatrapport som presenterades i början av augusti. Och tur är väl det. Skogsbränder och extremhetta, intensiva regn och översvämningar. I Europa så väl som i Sverige. Det är uppenbart att allt inte står rätt till och nu riktas allt strålkastarljus på hållbarhetsfrågorna. Ett tydligt samband finns mellan fossil förbränning och den globala uppvärmningen. Vi måste ställa om vårt sätt att leva. Företagen måste ställa om. Här kan vår bransch spela en viktig roll och bidra till klimatmålen.

I det här numret av Balans är det genomgående temat hållbarhet. Hållbarhetsexperten Charlotte Söderlund beskriver en mental omställning när redovisningens roll förändras och alla plötsligt vill tala om hållbarhet. Pernilla Lundqvist, redovisningsspecialist, säger att det aldrig hänt så här mycket på redovisningsområdet på så kort tid. Ett historiskt skifte är på gång inom redovisningen och flertalet nya lagar från EU driver på utvecklingen.

Men hur påverkar de nya lagkraven yrkesrollerna i branschen? Det undersöker Rakel Lennartsson i detta nummer. Några saker är gemensamma för alla. Oavsett om du är revisor, redovisningskonsult, lönekonsult eller rådgivare – värdet av dina tjänster kommer med all sannolikhet att öka. Din yrkesroll får en ny spännande dimension – samtidigt som branschens attraktionskraft ökar.

Trevlig läsning!

Charlotta Marténg, chefredaktör för Balans. Hör gärna av dig till mig på charlotta.marteng@far.se