Ett förenklat företagsformat för de minsta företagen skulle fylla en betydande funktion. Trots det avstyrker FAR ett sådant förslag från finansdepartementet.

Förslaget går ut på att de allra minsta företagen, så kallade mikroföretag ska kunna ha ett särskilt schablonbeskattat bankkonto. Systemet skulle troligen bidra till att det blir lättare för fysiska personer att ta kortare uppdrag för varierande uppdragsgivare. Det skriver FAR i ett remissvar till finansdepartementet, men avstyrker ändå förslaget.

− Men även om FAR avstyrker förslaget är initiativet med mikroföretagarkonto viktigt. Det finns ett glapp i dag. Möjligheten att skapa ett system med schablonbeskattning av tjänster ligger i tiden, och det är också något som har saknats, säger Christine Persson, Auktoriserad Skatterådgivare FAR, på Baker Tilly.

Hon sitter med i FAR:s remissgrupp Skatt och konstaterar att förslaget blir svårt att genomföra så länge gränserna för mervärdesskatt och reglerna kring bokföringsskyldighet förblir oförändrade. Även utredaren själv avstyrker förslaget.

− Ska det bli en riktig förenkling måste reglerna ses över och dessutom göras parallellt ihop med andra regelverk, säger Christine Persson.

Sofia Hadjipetri Glantz